Ambasada e SHBA-së në Republikën e Maqedonisë në ueb faqen e saj publikoi kumtesë në të cilën i porosit shtetasit amerikanë që të evitojnë vendet ku janë të mundura tubime të qytetarëve në vigjilje të referendumit javor, sidomos para Kuvendit dhe sheshit  “Maqedonia”.

“Grupe të ndryshme kanë për qëllim të demonstrojnë kundër referendumit të ardhshëm për marrëveshjen e Prespës për emrin mes Maqedonisë dhe Greqisë, që do të mbahet të dielën më 30 shtator. Protesta spontane të paparalajmëruara mund të ndodhin edhe në lokalitete tjera në Shkup dhe pjesë tjera të vendit në këtë periudhë. Personelit të Qeverisë amerikane i këshillohet t’i evitojë vendet ku janë të mundura protestat”, theksohet në kumtesën e Ambasadës amerikane.