Jo gjithmonë, kur mbaron një histori dashurie, ti dhe ish-i juaj jeni të gatshëm ta lini pas të kaluarën. Nëse ende keni ndjenja për të, pyesni nëse ndihet edhe ai si ju, i kushtoni vëmendje mënyrës se si ai sillet me ju dhe të tjerët. Megjithatë mos harroni, se mënyra më e mirë për të zbuluar të vërtetën është të flasësh hapur me të. Ju nuk do të jeni në gjendje të kuptoni me siguri nëse ish-i juaj është i interesuar të kthehet me ju nëse ju bazoheni vetëm në interpretimin e qëndrimit të tij.

Mendoni për atë që dini për ish-in tuaj. Mënyra më e mirë për të interpretuar sjelljen e tij është të përdorësh gjithçka që njeh për veten, për atë dhe për marrëdhënien tuaj. Mendoni përsëri kur ishit së bashku, se si ai komunikonte dhe trajtonte konfliktet. A ishte i drejtpërdrejtë dhe i menjëhershëm? Në këtë rast ai ndoshta nuk i fsheh ndjenjat e tij, sepse ai do të jetë në gjendje t’ju tregojë nëse ju mungon. A ju ka shmangur kur ai u zemërua me ju? Heshtja e tij ndoshta do të thotë se ai nuk mendon për ty, se ai është i zemëruar dhe nuk dëshiron të flasë me ty. A është ai një person që jeton në të kaluarën dhe vazhdimisht mendon për atë që ka ndodhur? Ndoshta ju jeni gjithmonë në mendimet e tij. Përfitoni nga ajo që dini rreth tij dhe personalitetit të tij për të dhënë interpretimin e duhur ndaj qëndrimit të tij.

Mos harroni se interpretimi që ju i bëni sjelljes së ish-it ndikohet nga paragjykimet dhe dëshirat tuaja, kështu që do të keni tendencë të vini re detaje që nuk janë reale. Nëse ai komunikonte shpesh me ju dhe pas ndarjes ky kontakt u shkëput plotësisht, kjo heshtje nuk do të thotë se ju mungon; ai do t’ju shkruante nëse do mendonte për ju. Mundohuni të jeni sa më objektive.

Vini re frekuencën me të cilën komunikoni. Nëse nuk e humbisni ish-in tuaj, ai ndoshta do t’ju shkruajë vetëm nëse ai duhet (për shembull, t’ju pyesë kur do të merrni gjërat tuaja në banesën e tij). Por nëse e humbisni, do t’i rezistojë tundimit për t’ju thirrur, për të dërguar një mesazh ose një e-mail, etj.

Vini re sjelljen e tij kur flet. Kur ai kërkon të flas me ty, me siguri gjen justifikime, në mënyrë që të mos zbulojë synimet e tij. Ai mund të kërkojë këshilla, ndihmën tuaj në zgjidhjen e një problemi, ose të përpiqet ta çojë bisedën në një nivel më të thellë. Për shembull, ai mund të fliste me ju për qëllimet e tij në jetë ose për mendimet e tij për të ardhmen.

Vini në dukje se sa kohë i duhet për t’ju përgjigjur. Kur dhe nëse kontaktoni ish-in tuaj, sa kohë kalon që ai t’u përgjigjet mesazheve tuaja? Sa kohë kalon që të mund të telefonoj përsëri? Nëse i nevojiten disa orë për t’ju përgjigjur, kjo nuk do të thotë asgjë, por nëse i injoron mesazhet tuaja për orë apo ditë, atëherë e keni humbur atë. Injorimi i mesazheve do të thotë se ai po përpiqet qe ta lë të kaluarën pas.

Vëzhgoni gjuhën e trupit të tij. Nëse përfundoni duke takuar ish-in tuaj, kushtojini vëmendje gjuhës së trupit të tij. Nëse ai nuk ju sheh në sy, nëse ai ka krahët apo këmbët kryq dhe nuk buzëqesh, ai nuk dëshiron që të jetë me ju.