Një projekt infrastrukturor në Egjipt u ndal, pasi punëtorët e ndërtimit gjetën një statimë të ngjashëm me sfinkth gjatë rrugëve në mes të tempujve të lashtë të Karnak dhe Luxor. Punëtorët thuhet se gjetën “trup luani me kokë njerëzore”.

Faqja e internetit të lajmeve Youm raportoi se statuja nuk mund të hiqej ende mbi tokë “për shkak të natyrës së mjedisit ku ndodhet.” Megjithatë, shefi i trashëgimisë kombëtare Khaled al Anani inkurajoi njerëzit që të vizitonin zonën për të parë zbulimin.

Komplekset e tempullit të Karnak dhe Luxor qëndrojnë brenda qytetit të lashtë të Thives dhe datojnë që nga viti 1400 para erës së re. Guroret e para të Luxor filluan në vend në 1884, duke çuar në një numër zbulimesh të rëndësishme deri në vitin 1960 kur puna e gërmimit pushoi.

Mendohet se sfinks është simbol i mbretërimit në Egjiptin e lashtë. Shumë faraonë kishin kokat të gdhendura në statuja për varret e tyre për të shënuar marrëdhëniet mes Hyjninë diellore Sekhmet, një luaneshë. Sfinksi më i famshëm gjendet në Giza, ngjitur me Piramidat e Madhe.

Zbulimi i fundit në zonën e Luxor u zhvillua në vitin 2014, kur arkeologët zbuluan varrin e një prodhuesi egjiptian birre, i cili jetonte 3200 vjet më parë.

Loading...