Bashkimi Evropian pret që të jetë jashtë tarifave amerikane për çelik dhe alumin, mirëpo do të kërkojë nga Organizata Botërore e Tregtisë të vendosë masat e veta, nëse Uashigtoni zbaton masat e reja, ka thënë sot shefja e BE-së për tregti, Cecelia Malmstrom.

Presidenti amerikan, Donald Trump ka vendosur tarifa të reja në importet e çelikut prej 25 përqind dhe aluminit për 10 përqind.

Ai ka lënë jashtë këtyre tarifave, Kanadanë dhe Meksikën dhe ka ofruar mundësinë e përjashtimit edhe të aletëve të tjerë nga kjo masë.

Komisionerja e BE-së, Cecilia Malmstrom, e cila koordinon politikat tregtare për bllokun më të madh në botë, ka shprehur shqetësimet e saj duke thënë se nuk beson që tarifat janë mënyrë për të zgjidhur problemin.

“Evropa nuk është kërcënim për sigurinë e brendshme amerikane, andaj presim që ne të jemi jashtë këtyre masave”, u ka thënë Malmstrom gazetarëve para se të fliste në në konferencë në Bruksel.

E pyetur në konferencë nëse ajo është gati për të reaguar nëse 28 vendet e bllokut përfshihen në tarifat amerikane, Malmstrom ka thënë se ajo do t’i drejtohet arbitrit ndërkombëtar tregtar, për të vendosur masat e BE-së brenda 90 ditëve.

Bashkëpunëtorët evropianë të industrisë i kanë bërë thirrje Malmstromit të përgjigjet nëse BE-ja do të jetë pjesë e tarifave amerikane, duke thënë se çeliku dhe alumini do të goditeshin rëndë.