Astronomët sot kanë bërë të ditur se kanë zbuluar një shpërthim të madh kozmik të vjetër 10.5 miliardë dhe bëhet fjalë për supernovën më të largët të gjetur deri më tash.

Për shkak të sasisë së madhe të pabesueshme të energjisë së liruar kyç fenomen shkëlqen sa 200 milionë diej dhe mund të vërehet nga Toka.

Ekipi Astronomik nën drejtimin e Universitetit të Southampton ka bërë një studim në Astrophysical Journal dhe e renditi atë në mesin e yjeve të “supernova më të shkëlqyera”, të cilat janë më të ndritshmet dhe më të rrallat.

“Përveç zbulimit shumë emocionuese, distanca ekstreme e supernova DES16C2nm na jep një pasqyrë unike në natyrën e supernovës”, tha Mathew Smith, autori kryesor i studimit.

“Drita ultravjollcë e emetuar nga kjo supernaturë na mëson për sasinë e metaleve të shpërthyera dhe temperaturën e vetë shpërthimit, dhe këto dy informata janë thelbësore për të kuptuar shkakun e këtyre shpërthimeve kozmike”, shtoi ai.