Për më shumë se 100 vjet, një kuti me zbukurime të dizajnuara për të festuar dashurinë dhe erotizmin, bartte një sekret historik.

Por falë një kuratori në një galeri të famshme në Londër, vepra e shekullit të 18-të e ka hequr atë sekret, duke zbuluar dy portrete intime të filozofit francez Voltaire dhe zonjës së tij të martuar Emilie du Chatelet, të cilat ishin fshehur brenda.

Kuratori zbuloi se duke shtypur në panelet e poshtme të kutisë, një mekanizëm rrëshqitës u aktivizua për të zbuluar fotot.

Kutia ka qenë në koleksionin Wallace që nga viti 1872. Portretet e artefaktëve tani do të shfaqen për herë të parë në galerinë në Marylebone në qershor për të shënuar 200 vjetorin e themeluesit Sir Richard Wallace.

Sipas Dr Xavier Bray, drejtor i Koleksionit Wallace, Sir Richard nuk ishte në dijeni të përmbajtjes së tij të fshehtë kur bleu kutinë e duhanit nga Empress Eugenie i Francës, gruaja e Napoleonit III.

Kutia është bërë rreth vitit 1775 dhe mendohet të jetë vepra e argjendarit të Drezden, Johann Christian Neuber.

Portreti besohet të jenë futur në kuti disa dekada më vonë në festimin e një çështjeje që ka skandalizuar Francën e shekullit të 18-të.

Kuratori zbuloi vetëm mekanizmin e levës sekrete 200 vjet më vonë.

Voltaire ishte 39 vjeç kur më 1733, filloi romancën e tij me aristokraten Emilie, e cila ishte 12 vjet më e vogël.

Ai përfundoi marrëdhënien në 1745, pasi u dashurua  me mbesën e tij, Marie Louise Mignot.