“Shumë nga deputetët e VMRO DPMNE-së kanë pasaporta bullgare, shtetësi bullgare dhe nuk hynë në Parlament për të votuar për ratifikimin e Marrëveshjes për Fqinjësi të Mirë dhe Bashkëpunim. Deputetët nga VMRO-DPMNE së paku mund të ishin të pranishëm në Kuvend në mënyrë që të kenë legjitimitet më të madh, pavarësisht faktit se ata janë kundër marrëveshjes midis Maqedonisë dhe Bullgarisë. Ishte një vendim i turpshëm i deputetëve të partisë kryesore të opozitës”, tha gazetari bullgar Kostadin Filipov në një intervistë për Faktor Magazin në TV24.

“Kur tanimë bojkotouan votimin për ratifikimin e Marrëveshjes për Fqinjësi të Mirë, atëherë deputetët nga VMRO DPMNE do t’i kthejnë pasaportat bullgare,” tha doajeni i gazetarisë bullgare dhe korrespondent i vjetër i BNT nga Shkupi, Kostadin Filipov.
Filipov thotë se sipas disa informatave jozyrtare më shumë se 100 mijë shtetas nga Maqedonia tashmë kanë shtetësi bullgare, duke shtuar se interesi mes maqedonasve për një pasaportë bullgare do të mbetet i madh derisa Maqedonia të bashkohet me BE.

“Kanë dilemë se nëse keni një regjistrim si ata njerëz që kanë nënshtetësi bullgare se si do të deklarohen maqedonas, bullgarë, shqiptarë, vllehët, turq” – pyet Filipov.

Lidhur me mosmarrëveshjen për emrin maqedono-grek, Filipov nuk e përjashton Bullgarinë nga kundërshtimi i një zgjidhjeje të mundshme që do të arrijnë Shkupi dhe Athina.

“Në disa qarqe politike bullgare ekziston frika që një përcaktim gjeografik, në emër të tillë si Veriore ose Epërme kjo mund të thotë se Greqia në një moment mund të ketë pretendime ndaj Pirinit në zonën gjeografike të Maqedonisë. Nga të tre variante Veriore, Epërme ose Vardaska Maqedonia duket autoritetet e Sofjes se do të donin vendimin për të qenë Maqedoninë e Vardarit, sepse ajo është më afër lirisë së tanishme, Maqedonia e sotme e pavarur dhe sovrane Maqedonisë”, – tha Filipov, i cili ishte pjesë e delegacionit të kryesuar nga President Radev i cili qendori për vizitë në Shkup.