Z. Blair dhe bilioneri që nuk mund të ndalojnë së ndërhyri në çështjet e brendshme të kombeve të tjera. Guy Adams investigon sesi George Soros përdor pasurinë për të manipuluar politikat në botë.

Një nga përfitimet e të qenurit një nga burrat më të pasur në botë është që mund të blesh gjërat më të shtrenjta të çdo gjëje: nga shtëpitë dhe makinat, tek jahtet, avionët privatë dhe, mos harroni, politikanët.

Kështu, kur George Soros vendosi të ndihmonte presidentin e një vendi të varfër afrikano-perëndimor, çimentoi bazën e fuqisë së tij pak vite më pare- ai pranoi të paguante shuma të mëdha për të siguruar ndihmën e rregullt të Toni Blair.

Të dhënat financiare, të prodhuara nga organizata jo fitimprurëse e miliarderit amerikano-hungarez, The Open Society Foundation (më parë institut), zbulojnë se në vitin 2012 u shpenzuan 601,753 dollarë (£ 429,000) për të punësuar Blair dhe ndihmësit e tij, për të ndihmuar udhëheqësin e Guinesë ´të menaxhonte dhe realizonte axhendën e tij ambicioze të reformave ‘.

Paratë u paguan organizatën personale bamirëse të Blair, Iniciativa për Qeverisjen e Afrikës. Në kthim, miku i Soros (dhe presidenti i Guinesë), Alpha Conde, mori shumë këshilla të paçmueshme, përfshirë mënyrën se si të trajtohej PR, pas përleshjeve të dhunshme gjatë së cilës forcat qeveritare qëlluan për vdekje nëntë aktivistë të opozitës dhe plagosën qindra të tjerë.

Ne po humbim betejat e komunikimit, pjesërisht për shkak se qeveria ka heshtur gjatë këtyre javëve të kaluara”, këshilluan zëdhënat nga stafi Blair politikanin afrikan në fillim të vitit 2013. Ata sugjeruan që ai të krijonte një ‘histori të re’, në të cilën ‘ të shihemi si një anë që ka qenë gjithmonë e hapur për procesin dhe dialogun demokratik’.

Në një rast tjetër, Blair kontaktoi personalisht Hillary Clinton, e cila ishte atëherë Sekretare e Shtetit e SHBA, duke i kërkuar ndihmë të bindë Fondin Monetar Ndërkombëtar (FMN) të përshpejë masat për të lehtësuar borxhin kombëtar të Guinesë.

“Bamirësia ime po ndihmon Presidentin e Guinesë me Fondacionin Soros”, i tha Blair,  Znj. Clinton, në një email, që u publikua në shkurt të vitit 2012, duke shtuar se ndihma financiare do të bënte një ndryshim të madh, që kur presidenti ka zgjedhje në fillim të verës. . . …Çdo mbështetje do të ishte e shumë mirëpritur! ‘

Zonja Clinton kaloi kërkesën e dyshimtë të Blair tek zyrtarët e thesarit të SHBA dhe sugjeroi që zoti Soros personalisht të thërrasë Sekretarin e Thesarit Timothy Geithner për të parë nëse mund të kalohet.

Disa muaj më vonë – ky rrjetëzim dha fryte.

FMN miratoi 2.1 miliardë dollarë borxhe të Guineas. Jo shumë kohë më pas, Presidenti Conde u rizgjodh me sukses.

Duke paguar faturat e Blair, Soros gjithashtu mori një rol të rëndësishëm në mbështetjen e Conde përpara këtyre zgjedhjeve, duke krijuar takime mes tij dhe agjentëve të huaj të energjisë (në shtator 2011, e pa atë të priste shtetarin afrikan dhe djalin e tij në apartamentin e tij në Nju Jork). Herë pas here gjatë kësaj periudhe, Soros dukej sikur mori përsipër të vepronte si një negociator pothuajse zyrtar për qeverinë e Guinesë.

Në të vërtetë, ai duket se ka përfaqësuar formalisht regjimin Conde në një takim në Londër atë vit me një firmë të minierave që kishte interesa në vendin afrikan.

Image

Në një e-mail të brendshëm dërguar më pas, drejtuesit të kompanisë, Vale, thanë se Soros i kishte thënë të kontribuonin te qeveria e Guinesë për  250 milion dollarë (£ 178 milion) për t’u lejuar të vazhdonin të punonin atje.

Mesazhi sugjeroi që Soros po sillet sikur njerëzit e Guinesë e kishin zgjedhur atë për të drejtuar vendin e tyre.

Këto dhe episode të tjera intriguese pritet të shfaqen në një gjyq të profilit të lartë që aktualisht po kalon në gjykatat e Nju Jorkut.

Në qendër të saj është një manjat diamant izraelit i quajtur Benjamin Steinmetz, i cili pretendon se gjatë viteve të para të sundimit të Conde – zoti Soros komplotoi për t’i hequr të drejtat mbi minierat në vendin afrikan.

Steinmetz pretendon se Soros ka përdorur një rrjet të grupeve të presionit që financon për të kryer këtë fushatë, të cilën ai pretendon se ishte i motivuar nga ‘antipatia e gjatë’ midis tyre.  Ai tani po kërkon një shumë prej 10 billion dollarë (£ 7.2billion) për kompensim.

Padia në mënyrë dramatike e konsideron Soros një ‘miliarder mashtrues,  i cili vepron në mospërfillje të plotë të sundimit të ligjit dhe të drejtave të të tjerëve’.

Image

Soros, nga ana e tij, nuk pranon të ketë bërë veprime të gabuara.  Ai argumenton se Steinmetz u dënua me drejtësi nga qeveria e Guinesë për të marrë të drejtat e minierave në mënyrë të korruptuar. Çështja sillet rreth disa episodeve të kontestuara, në të cilat asnjëra palë nuk duket se ka një monopol absolut për të vërtetën.

Megjithatë, ndoshta më e rëndësishme në kontekstin e ngjarjeve të fundit, të paktën – është ajo që zbulon për mënyrën në të cilën George Soros përdor perandorinë e tij filantropike globale për të avancuar axhendat.