Filipinet kanë ngritur nivelin vigjilent për vullkanin malor Mayon në nivelin 3, i cili konsiderohet “kritik”.

Vullkanologët e vendit kanë paralajmëruar se një shpërthim i rrezikshëm tani është i mundur “brenda disa javësh apo edhe brenda disa ditësh”.

Vullkani ka hedhur hirin në atmosferë gjatë dy ditëve të fundit dhe tregoi një shkëlqim të fortë të kraterit të dielën, duke detyruar Institutin Filipinas të Vullkanologjisë dhe Sizmologjisë (Phivolcs) të lëshojë një alarm për nivelin 3 në  2,462 metra në lartësi.

“Krateri i majës së Mayon tani po shfaq një shkëlqim të fortë të kraterit që nënkupton rritjen e një kube të re të llavës dhe fillimet e rrjedhës së llavës në shpatet jugore”, vuri në dukje Phivolcs.