Numri aktual i specieve të mizave ka gjasa të jetë shumë më i madh se sa që dihet.

Shkenca ka pëshkruar se ekzistojnë 120 000 lloje të mizave.

Speciet e mizave janë grupuar në gjini dhe në familje. Brenda familjes dhe gjinisë, specie mund të kenë shprehi të ngjajshme dhe mënyra të njejta jetese, si ushqimi dhe mbarështimi, shkruan orkin, transmeton lajmi.net

Në varësi të specieve, femrat, ose të dy gjinitë e mizave të kafshëve ushqehen me gjak.

Fluturimi i mizave është aktiv në orët e ngrohta të ditës.

Ndërkaq, mizat e ndotura nuk ushqehen me gjak, ato janë jashtëzakonisht jo-ushqyese, duke hedhur vezët e tyre në plehra, jashtëqitje ose material shkatërrimtar. Mizat e ndotura njihen si transportues të mbi 100 sëmundjeve të ndryshme.

Ekzistojnë pra lloje të shumta të mizave, prej atyre edhe të shtëpisë dhe shumë të tjera.