Situata e tensionuar mes maxhorancës dhe opozitës mund të sjellë një tjetër ngërç ligjor në procesin e përzgjedhjes dhe votimit të anëtarëve të Këshillit të Lartë të Prokurorisë dhe Këshillit të Lartë të Gjyqësorit.

Në Kushtetutë është parashikuar që përzgjedhja e kandidatëve të bëhet me anë të një nënkomisioni, i cili përbëhet nga 5 anëtarë, 3 nga maxhoranca dhe 2 nga opozita. Por, në rast se partia Demokratike dhe Lëvizja Socialiste vendosin të bojkotojnë Kuvendin, atëherë procesi pritet të mbesë pezull.

Me depozitimin e kandidaturave për KLGJ-në dhe KLP-në, sipas Kushtetutës së miratuar me 140 vota në Parlament, procesi tanimë është në dorën e Sekretarit të Përgjithshëm të Kuvendit.

Aktualisht, këtë detyrë e kryen Genc Gjonçaj, ish-avokat i Partisë Socialiste në KQZ. Në Kushtetutë thuhet se Sekretari i Përgjithshëm i Kuvendit do të verifikojë kandidaturat nëse i plotësojnë kriteret ligjore ose jo.

“Në rast se kandidatët nuk i plotësojnë kushtet dhe kriteret për t’u zgjedhur, Sekretari i Përgjithshëm i Kuvendit nuk i përfshin emrat e tyre në listë. Sekretari i Përgjithshëm i Kuvendit, pas përfundimit të verifikimeve, i dërgon menjëherë listën e kandidatëve që plotësojnë kriteret formale nënkomisionit, sipas paragrafit 7 të këtij neni”, thekson neni 149 i Kushtetutës.