Orizi i purpurt është një nga më shumë se 40,000 lloje orizesh.

Është rritur kryesisht në Azi dhe ka një ngjyrë të thellë të zezë që kthehet në të purpurt kur të gatuhet dhe ka një shije të veçantë.

Disa përfitime shëndetësore prej orizit të purpurt janë:

Kontribuon pozitivisht për shëndetin e zemrës dhe kolesterolit.

Ndihmon tretjen dhe ndikon pozitivisht në shëndetin e plotë të mëlçisë.

Orizi është i pasur me fibra, proteina dhe hekur prandaj është mjaft i shëndetshëm për organizmin e njeriut