Ndërkohë që Athina e Shkupi pranojnë se janë shumë afër bisedimeve për të zgjidhur çështjet e emrit të Maqedonisë, ndërmjetësuesi Methiu Nimiç në një intervistë për televizionin grek ERT ka deklaruar se nuk ka asnjë krejtësisht të re. Deklarata e tij vjen dy ditë përpara takimit të së mërkurës që ai do të zhvillojë me negociatorët e të dy vendeve.

“Në takimin e New Yorkut në datë 17 janar, do t’u jap disa propozime përfaqësuesve të dy vendeve. Nuk mund t’jua them tani mendimet e mia, mund të them se kanë kaluar mbi 20 vite për këtë çështje,  pjesa më e madhe e këtyre ideve kanë qenë mbi tryezë. Gjithmonë ka gjëra të reja dhe njerëzit duhet t i shohin me nje sy tjetër. Sigurisht nuk ka asgjë krejtësisht të re, nuk ka asgjë magjike për çështjen.  Ne i dimë cilat janë problemet, dimë këndvështrimet e Athinës dhe të Shkupit, janë elementë që kanë ekzistuar dhe në të shkuarën.”

Ndërkohë Ministri i Jashtëm maqedonas Nikola Dimitrov, ka thënë për mediat se ende nuk ka një propozim për zgjidhjen e çështjes së emrit, por inkurajon ndërmjetësin Nimiç të propozojë një emër të ri.

Në një intervistë për TV 21 në Maqedoni, Dimitrov shprehet se vendi i tij do të jetë i gatshëm për t’u angazhuar drejtë për së drejti për t’i dhënë fund mosmarrëveshjes për çështjen e emrit.

 “Ne nuk kemi ende asnjë propozim në tryezë për të zgjidhur mosmarrëveshjen për emrin. Ne inkurajojmë ndërmjetësin Methju Nimetz të dalë sa më shpejt që të jetë e mundur, madje edhe të mërkurën e ardhshme, me një kornizë fillestare që të shërbejë ose do të japë udhëzime për progres substancial. Ne jemi të gatshëm për t’u angazhuar drejtpërdrejti për zgjidhjen e çështjes së emrit.”

Ndërmjetësuesi i OKB-së për emrin e Maqedonisë theksoi se “janë reduktuar shume retorikat e karakterit historik, të cilat ndonjëherë dukeshin provokative mes vendeve. Të dyja palët kanë dy mundësi; të ecin shpejt ose të kthehen pas në shekullin e 19 u shpreh Nimic.