Ministri serb i Mbrojtjes, Aleksandër Vulin, vlerëson se aviacioni dhe mbrojtja kundërushtarake e Serbisë nuk ka qenë në gjendje më të mirë që nga agresioni i NATO-s.

Ai shtoi se ushtria serbe asnjëherë nuk kishte një numër të madh të avionëve.

“Ne kemi teknika të mjaftueshme dhe njerëz të mjaftueshëm për të mbajtur qiellin e sigurt në çdo moment dhe për të përmbushur të gjitha detyrimet tona”, u tha Vulin gazetarëve në aeroportin ushtarak të Batajnicës, ku ai vizitoi anëtarët e stacioneve të shërbimit ajror me shefin e Shtabit të Përgjithshëm të Forcave të Armatosura serbe Lubisha Dikoviq.

Një MIG 29 është i gatshëm në një rast alarmi, raporton B92.

Ministri shtoi se në kuadër të Marrëveshjes Ushtarake-Teknike me Rusinë është në fazën e dytë të rishikimit të tipave të avionëve luftarakë MIG, e cila thuhet se është në përputhje me planin.

I pyetur nga gazetarët se sa sulmues aktualisht janë në gjendje të fluturojnë, ministri tha se aktualisht është e mundur të llogarisë në tre MIG 29 dhe në tre MIG 21.

Vulin tha se ushtria serbe do të kurorëzohet këtë vit edhe me gjashtë helikopterë të rinj multifunksional Mi-17, duke shtuar se janë zhvilluar bisedime me palën ruse lidhur me konfigurimin e avionëve që i nevojiten Serbisë.

Komanda e Forcave Ajrore dhe PVO, Ranko Zivak, thanë se përveç avionëve luftarakë MiG-29, të cilët morën pjesë sot në demonstratën ushtarake, ka edhe forca vëzhguese, raportuese dhe udhëzuese, si dhe njësitë raketore për mbrojtjen ajrore.

“Trajnimet tona dhe korrektësia e avionëve janë në nivel të lartë dhe në bazë të kësaj, ne në mënyrë të sigurt e mbrojmë dhe kontrollojmë hapësirën tonë dhe vazhdojmë të punojmë në ngritjen e kësaj sigurie”, tha Zivak.