LOJA FILLOI PARA 26 VJETËSH…

Nga Abdulla Mehmeti

Me rastin e 26 vjetorit të Referendumit për Autonomi politike-territoriale të shqiptarëve në Maqedoni

Më 11 dhe 12 janar 1992, pak muaj pas referendumit për pavarësimin e Maqedonisë nga ish Federata jugosllave (8 shtator 1991), në të cilin nuk morrën pjesë shqiptarët, u organizua Referendum i veçantë nga subjektet shqiptare në këtë vend, për Autonomi politike-territoriale të shqiptarëve në Maqedoni. Mandej u shpall Republika e Iliridës, u organizuan forca të armatosura të shqiptarëve (për vetëmbrojtje) etj. Të gjitha këto nuk janë sqaruar deri në fund; a ishin pjesë e agjendës shqiptare (nëse po, pse nuk u jetësuan), apo lojë e shërbimeve të huaja për çorientimin e lëvizjes politike të shqiptarëve në Maqedoni, siç mendojnë disa?

Është koha që argumentet të shtrohen në tavolinë!