Maqedonia dhe Greqia ranë dakord të formojnë grupe punuese, të udhëhequr nga ministrat e jashtëm, të cilët do të jenë të angazhuar për të gjetur një zgjidhje për mosmarrëveshjen 25 vjeçare të emrit.

Në një intervistë në Click Plus që emitohet në TV 21, Dimitrov vuri në dukje se në takim në homologun e tij grek, Nikos Kozias, ata vendosën të mbështesin ndërmjetësin Methju Nimetz që sa më shpejt të jetë e mundur për të dalë me një kornizë fillestare që do të jepte shpresë për përparim” në këtë pikë.

“Çështja e identitetit krijon një pasiguri” çfarë jemi ne nga nesër. Nëse e meremi me këtë pyetje, atëherë nuk do ta kapërcejmë këtë kornizë. Pyetja se si ndihemi dhe identiteti ynë nuk mund të jetë objekt i një shteti fqinjë apo të një organizate ndërkombëtare”, thotë Dimitrov.

Ai thekson se në zgjidhjen eventuale, dallimi i shtetit tonë Maqedonia dhe rajoni i tyre në Maqedoni duhet të bëhen në një mënyrë që do të jetë dinjitoze dhe e pranueshme për ne.

“Pyetja e tretë është se ku do të zbatohet ky dallim dhe kështu me radhë. Dhe këto dy pyetje janë të lidhura. Ne do të kemi nevojë për besim për një imazh të pastër dhe për të dalë në publik e për të mbrojtur vendimin tonë të përbashkët si qytetarë’, tha kreu i diplomacisë maqedonase.

Në një koment mbi mosmarrëveshjen, Kathimerini grek shkruan se përpjekjet për të zgjidhur çështjen maqedonase do të kërkojnë manovrim të brendshme dhe në nivel ndërkombëtar.

“Duke pasur parasysh linjat e kuqe, emocionet dhe retorikën konfrontuese që karakterizon debatin politik, sinjalet nuk janë të mira,” thotë komentari./Almakos