Sekretari amerikan i shtetit beson se mund të zgjidhë konfliktin e vjetër midis Izraelit dhe fqinjëve arabë në një marrëveshje të vetme të shekullit. Moska nga ana tjetër po pret për të dëgjuar detajet e planit, sipas diplomatit të tij të lartë.

“Rex [Tillerson] … më tha se Shtetet e Bashkuara presin të arrijnë një marrëveshje shekullore, e cila do të zgjidhë problemin palestinez-izraelit në një çast”, tha Sergej Lavrov.

“Me siguri duam të kuptojmë se si do të ndodhë kjo”.

Komentet e ministrit të jashtëm rus pasuan një vendim nga Presidenti i SHBA Donald Trump për të njohur Jerusalemin si kryeqytetin e Izraelit, duke rindezur armiqësinë midis izraelitëve dhe palestinezëve.

Më vonë të premten, Tillerson theksoi se njohja e Jerusalemit nga Trump si kryeqytet i Izraelit nuk kishte për qëllim t’i jepte fund aspiratave palestineze për qytetin e kontestuar.

“Në të vërtetë, ai ishte shumë i qartë, mendoj se statusi përfundimtar i Jerusalemit, duke përfshirë kufijtë, do t’i lihej palëve për të negociuar dhe për të vendosur,” tha sekretari i shtetit, siç citohet nga Reuters, transmeto oranews.

Palestinezët e shohin pjesën lindore të Jerusalemit, aktualisht të pushtuar nga Izraeli, si kryeqytetin e shtetit të tyre të ardhshëm sovran.

Izraeli pushtoi pjesën lindore të qytetit, e cila konsiderohet e shenjtë nga tri fetë monoteiste në rajon, gjatë Luftës Arabo-Izraelite të vitit 1967, së bashku me pjesë të mëdha të territoreve palestineze. Okupimi nuk u njoh si i ligjshëm nga asnjë komb tjetër dhe, po ashtu, asnjë komb nuk e ka pranuar deklaratën e Izraelit për Jerusalemin si kryeqytetin e saj-deri më tani.

Lavrov iu bashkua një kori ndërkombëtar kritikash gjatë vendimit të administratës Trump.

“Fakti është se deklarata [e njohjes] shkon kundër të gjitha marrëveshjeve të mëparshme,” tha ai.

Lavrov, i cili po fliste me gazetarët në Vjenë, tha se administrata Trump ka “qëlluar veten në këmbë” me vendimin, duke minuar strategjinë e tyre të Lindjes së Mesme. “Duke marrë vendimin për të lëvizur ambasadën amerikane në Jerusalem, administrata Trump ka minuar përpjekjet e tyre për të normalizuar marrëdhëniet me arabët”.