Hapat drejt një marrëveshjeje të pranueshme reciproke, duke ndryshuar emrin e aeroportit në Shkup, duke hequr monumentet që aludojnë në irredentizëm, një deklaratë publike për pranimin e një emri kompleks për përdorim të përgjithshëm janë kërkesat nga Athina zyrtare në Maqedoni për të mbyllur kontestin për emrin, sipas gazetës greke “Real news”.

Gazetari me përvojë në tekstin e tij, siç raporton korrespondent i MIA-s nga Athinës, i transmeton mendimet e kryeministrit grek dhe atë që pret ai nga Maqedonia, pa qenë kjo një deklaratë zyrtare nga Aleksis Cipras për gazetën.

“Një mesazh për Shkupin për të marrë hapa konkretë për të arritur një marrëveshje mbi çështjen e emrit dhe për të lejuar integrimin e vendit fqinj, së pari në NATO dhe pastaj në BE, dërgon Aleksis Cipras. “Bëni hapa drejt një marrëveshjeje të pranueshme reciproke”, i transmeton Shkupit, kryeministri grek, sepse Athina pret që qeveria Zaev të praktikojë në praktikë, e jo në fjalë, të bëjë lëvizje konkrete në mënyrë që të fillojë një diskutim thelbësor mbi çështjen e emrit,  shkruan  “Real news”.

Sipas gazetës, këto hapa, përkatësisht kërkesa nga ana greke në anën e Maqedonisë, janë specifike dhe shqetësuese: ndryshimi i emrit të aeroportit të Shkupit, largimi i monumenteve që kanë tendenca irredentiste, siç janë ato të Aleksandrit dhe Filipit, por gjithashtu edhe një qëndrim publik nga Shkupi se pranon një bisedë rreth një emri kompleks për përdorim të përgjithshëm. Erga Omnes është një pikë që është veçanërisht e rëndësishme për Athinën.