Udhëheqësi katalanas, Carles Puigdemont i bëri thirrje qeverisë spanjolle që ta lejojë të kthehet në Spanjë, për të marrë pjesë në sesionin e parë të Parlamentit të ri katalonas dhe të bëhet presidenti i ri i Katalonisë.

Partitë e krahut të pavarësisë kanë fituar shumicën në parlament në zgjedhjet e fundit rajonale, por ende nuk është e sigurt nëse Puddemdemon dhe udhëheqësit e tjerë, do të jenë në gjendje të marrin pjesë në seancën parlamentare.