A keni menduar ndonjëherë se çfarë ndodh kur vdes? Ndoshta keni dëgjuar atë legjendën e njerëzve të cilët pasi bien në koma ngrihen të ngazëllyer duke thënë se panë një ditë në fund të tuneli dhe u kthyen në jeta.

Ose që ishin duke lundruar sipër trupit të tyre, teksa mjekët po punonin për t’i mbajtur në jetë.

Por deri më tani nuk dihej nëse mendja vazhdonte të punonte pasi trupi vdes.

Ashtu si xhirimi i tmerrit të kultit të viteve 90 “Flatliners”, me e filmin Ellen Page, shkencëtarët kanë zbuluar se vetëdija e një personi vazhdon të punojë pasi ata vdesin.

Në film, një grup mjekësh të rinj kryen një eksperiment të rrezikshëm për të parë se çfarë ndodh në jetën e përtejme, duke i ndalur vazhdimisht zemrat e tyre.

Sam Parnia dhe ekipi i saj nga Shkolla e Mjekësisë në Langone të Universitetit të Nju Jorkut kishin të njëjtën pyetje.

Ata filluan të gjejnë përgjigjen në një mënyrë shumë më pak të rrezikshme, duke parë studimet në Evropë dhe SHBA për njerëzit që kishin pësuar vdekjen e zemrës dhe janë “kthyer në jetë”.

Parnia për Live Science tha:

Atyre do u kërkohet që pasi të “kthehen në jetë” të përshkruajnë shikimet e mjekëve dhe infermierëve që punojnë, madje edhe bisedat që bën ekipi mjekësor bashkë me gjërat vizualë, në mënyrë që të vërtetojmë nëse truri vdes apo jo.”

Kjo ndodhi dhe kujtimet e tyre u verifikuan gjithashtu nga stafi mjekësor i cili raportoi se pacientët e tyre mund t’i mbanin mend detajet.

Vdekja, në kuptimin mjekësor, është kur zemra ndalon rrahjen dhe ndërpret qarkullimin e gjakut në tru.

Kjo do të thotë se funksionet e trurit ndalen gjithashtu dhe nuk mund ta mbajnë trupin gjallë.

Parnia shpjegoi se lëkura cerebrale e trurit – gjithashtu ngadalëson menjëherë, dhe vdes, që do të thotë se asnjë valë e trurit nuk është e dukshme në një monitor elektrik, brenda 2 deri në 20 sekondave.

Përfundimisht kjo rezulton me vdekjen e trurit.

Parnia dhe kolegët e saj gjithashtu po vëzhgojnë se si reagon truri gjatë një arresti kardiak për të përcaktuar se sa prej këtyre përvojave kanë të bëjnë me aktivitetin e trurit.

Ajo u shpreh:

Në të njëjtën kohë, ne gjithashtu studiojmë mendjen dhe vetëdijen njerëzore në kontekstin e vdekjes, për të kuptuar nëse ndërgjegjja bëhet e asgjësuar ose nëse vazhdon pasi të keni vdekur për një periudhë kohore – dhe si lidhet kjo me atë që po ndodh brenda trurit në kohë reale.”

Nuk është hera e parë që regjistrohet vazhdimësia e aktivitetit të trurit pas vdekjes.

Në mars, mjekët në një Njësi të Kujdesit Intensiv Kanadez zbuluan se një person kishte aktivitet të vazhdueshëm të trurit deri në 10 minuta pasi makineria që i mban në jetë, zemra, kishte ndalur së funksionuari, ndërsa tek tre persona tjerë nuk ndodhi ky fenomen.

Për më shumë se 10 minuta pasi mjekët deklaruan personin e vdekur klinikisht, valët e trurit, si ato që përjetojmë në gjumë vazhduan të funksiononin.

Studiuesit zbuluan gjithashtu se përvoja e vdekjes mund të jetë shumë e ndryshme për pacientë individualë.

Secili pacient regjistronte rezultate të ndryshme elektroencefalografike – aktiviteti elektrik në tru – si para dhe pas vdekjes.