Ka vetëm dy vite dhe është krijuar në mënyrë të mrekullueshme dhe mund të zbulojë sekretet e Marsit. Hunga Tonga Hunga Ha’apai është ishull i cili gjendet rreth 30 kilometra në juglindje të ishullit Fonuafo’ou ku jeton fisi Tonga. Në pyetje është ishulli më i ri në botë.

Është krijuar duke falënderuar ishullit nënujor në Paqësor në vitin 2015. Gjendet në mes të dy ishujve Tonga sipas të cilëve edhe e ka marrë emrin.

Vullkani është pjesë e harkut vullkanik Tonga Karmedec, ishullit i cili shtrihet në drejtim veri-verilindje në Zelandë të Re deri në Fixhi.