Megjithatë, NASA thotë se lajmet do të përqendrohen në punën e bërë nga teleskopi i gjuetisë së planetit Kepler, i cili ka punuar me sistemin AI të Google për të gjetur një planet potencialisht të banueshëm. Misioni i Kepler ka zbuluar mijëra exoplanete që nga 2014, 21 planete me madhësi të tokës të njohur që orbitojn brenda zonave të banueshme të yjeve të tyre.

Brifingu ka të ngjarë të zbulojë katalogun e fundit të teleskopit, i cili do të jetë pamja më e mirë e NASA-s, por në planete të huaj të mundshëm.

Telekonferenca do të bëhet më 14 dhjetor dhe do të transmetohet drejtpërdrejt në faqen e internetit të NASA-s.

”Zbulimi është bërë nga studiuesit që përdorin mësimin e makinës nga Google,” tha NASA.’Mësimi i makinës është një qasje ndaj inteligjencës artificiale dhe tregon mënyra të reja për të analizuar të dhënat e Keplerit’.

Shkencëtarët e Divizionit të Astrofizikës të Drejtorisë së Misionit të NASAS- dhe Ames Research Center, si dhe një inxhinier i lartë i programeve Google AI dhe një ekspert nga Universiteti i Teksasit në Austin, do të zbulojnë rezultatet më të fundit të nga ky kërkim këtë javë, shkruan bota.al.

Teleskopi i hapësirës së Keplerit filloi në vitin 2009 dhe që atëherë ka ndihmuar në kërkimin e planetit jashtë sistemit diellor që orbitojn brenda zonës së banueshme të yllit të tyre.