Një marrëveshje e zgjuar për “Brexit” mund të shërbejë si një model për marrëdhëniet e ardhshme të BE-së me shtetet e tjera jashtë saj, thotë Ministri i Jashtëm gjerman Sigmar Gabriel.

Turqia dhe Ukraina ishin dy shtete që mund të përfitonin nga shablloni, tha ai për grupin mediatik Funke të Gjermanisë.

Ai nuk ka parë as bashkimin me BE asnjeherë, kështu që nevojiten forma alternative të bashkëpunimit më të ngushtë.

Marrëdhënia e ardhshme e Mbretërisë së Bashkuar me BE, e cila duhet të largohet më 29 mars 2019, ende po negociohet.

Të dyja palët ranë dakord këtë muaj për tri çështjet e “divorcit” që morën fazën e parë të negociatave.

Në qershor të vitit 2016, Mbretëria e Bashkuar votoi në një referendum për tu larguar nga Bashkimi Europian pas më shumë se katër dekadave të anëtarësimit në të.