Duke folur për ‘FEMAIL’, dietologia Geraldine Georgeou, renditi pesë efekte kryesore anësore që trupat tanë përjetojnë kur ne hamë më tepër se ç’duhet.

1. Lodhja

Zonja Georgeou tha se një efekt anësor i përbashkët i të ngrënit është ndjenja e letargjisë, e njohur kolektivisht si një “gjendje komode ushqimi”.

“Duke ngrënë ushqim, ju merrni tepër glukozë dhe filloni të prodhoni insulinë të tepërt”, tha ajo.

“Ajo që do të ndodhë është që ju do të keni një përplasje të madhe të glukozës, pasi insulina e largon atë nga sistemi juaj me të vërtetë shpejt”.

Zonja Georgeou tha se kjo është arsyeja pse njerëzit që hanë shumë shpesh ndjejnë se kanë nevojë për një sy gjumë të shpejtë.

2. Zbrasje gastrike

Ata që hanë me babëzi mund t’a gjejnë veten duke vrapuar në tualet menjëherë pas të ngrënit.

Kjo është për shkak të zbrazjes së shpejtë të stomakut, e njohur ndryshe si ‘sindromi i dumpingut’.

‘Zhdukja e shpejtë e stomakut ndodh kur keni shumë sheqer dhe kur stomaku juaj mbushet,’ tha zonja Georgeou.

‘Zmadhimi shkakton lëvizjen e sheqerit nga stomaku juaj në zorrë shumë shpejt, duke tërhequr lëngun në të cilin mund t’ju japë diarre.’

Zonja Georgeou gjithashtu vuri në dukje se njerëzit me sindromë të zorrëve të irritueshme janë më të ndjeshëm ndaj ‘dumping’.

3. Fryerje

Njerëzit që hanë ose nuk e përtypin ushqimin siç duhet, ka të ngjarë të bien viktima të fryrjes së stomakut.

Georgeou tha se njerëzit në kohën e Krishtlindjeve shpesh nuk mendojnë se sa po konsumojnë dhe më pas fillojnë të ndjehen të fryrë.

Ajo gjithashtu i nxiti njerëzit që të kujdesen se çfarë pijnë dhe sa pijnë.

‘Të pish pije të gazuara së bashku me ushqimin tuaj mund të krijoni më shumë gaz dhe t’ju bëjë të ndiheni më të fryrë, “tha ajo.

4. Përzierje

Ndoshta reagimi më i pakëndshëm ndaj ngrënies që përjetojmë është ndjenja e përzierjes.

Zonja Georgeou tha se ne fillojmë të ndjehemi të neveritur për shkak të konsumit të tepërt të yndyrës.

‘Yndyra merr kohë më të gjatë për t’u tretur dhe mund të krijojë zbrazje të vonuar të stomakut,’ tha ajo.

‘Konsumi i tepërt i yndyrës do të kërkojë shumë tretje, gjë që mund të bëjë që ju të ndiheni keq ose të sëmurë, veçanërisht nëse keni probleme themelore të fshikëzës së tëmthit’.

5. Nervozizëm

A keni gjetur ndonjëherë veten duke u hedhur në shtrat pas një vakti të madh?

Georgeou tha se ka një arsye për këtë gjithashtu dhe lidhet me ndikimin e ushqimit në glukozën tuaj dhe metabolizmin e sheqerit.

“Kur keni një konsum të madh të karbohidrateve, keni një rritje të madhe të glukozës , por kur përpiqeni të flini, ajo ka një rënie të madhe dhe kjo mund t’ju zgjojë”, tha ajo.

“Kjo mund të ndikojë në glukozën dhe metabolizmin e sheqerit dhe prishin gjumin tuaj.