Fëmijët që pinë lëng frutash me sheqer ose nënat e të cilëve pinë pije të gazuara gjatë shtatzënisë, kanë më shumë gjasa të zhvillojnë astmë, thonë gjetjet e reja të një studimi të fundit.

Hulumtuesit zbuluan se fëmijët që kishin fruktozën më të madhe në dietat e tyre më parë në fëmijëri ishin 79 për qind më shumë gjasa për të zhvilluar astmë sesa fëmijët që rrallë ose kurrë nuk kishin pijet me sheqer, transmeton Klan Kosova.

Gratë që konsumonin pije të gazuara dhe pije me sheqer gjatë shtatzënisë kishin 70 për qind më shumë gjasa që një fëmijë të diagnostikohej me astmë nga mesi i fëmijërisë sesa nënat që kurrë ose rrallë nuk kishin pirë dicka të tillë gjatë shtatzënisë.

Gjetjet shtojnë dëshminë e efekteve të dëmshme të dietave me sheqer dhe ekspertët paralajmërojnë gratë për të shmangur pijet e gazuara gjatë shtatzënisë për të shmangur diabetin gestational dhe komplikime të tjera, shkruan Daily Mail.