Gjermania ka paguar 230 milionë euro këtë vit për të krijuar 20,000 vende pune për refugjatët sirianë të bllokuar në vende si Jordania apo Turqia. Masa thuhet t’i japë njerëzve mjetet për jetën, por edhe t’i ndalojë ata të hyjnë në Evropë.

Financuar nga qeveria gjermane dhe disa OJQ, mijëra sirianë tani janë të angazhuar në punë me paga të ulëta si deponimi i mbeturinave ose pastrimi i rrugëve në vendet pritëse si Jordania, Libani dhe Turqia, njoftoi Die Welt të dielën.

Këtë vit, Gjermania sponsorizoi krijimin e gati 20,000 vendeve të reja të punës për refugjatët sirianë në Lindjen e Mesme, tha ministri i zhvillimit Gerd Mueller për gazetën, transmeton oranews. Sipas zyrtarëve, financimi i synuar i refugjatëve në vendet pritëse – të quajtur Nisma e Punësimit në Lindjen e Mesme – mund të parandalojë që individët ose të gjithë familjet të mbesin në Evropë.

Në dhjetor, Organizata Ndërkombëtare për Migracionin (IOM) regjistroi 170,249 emigrantë dhe refugjatë që mbërritën në Evropë nga deti në vitin 2017. Pak më shumë se 70 për qind e tyre u ulën në Itali, ndërsa pjesa tjetër u shpërnda midis Greqisë, Qipros dhe Spanjës. Agjencia tha se shifra është shumë më e vogël në krahasim me 359,160 të ardhurit e regjistruar vitin e kaluar.

Në këtë fazë, ka 13,000 refugjatë, ose ‘punëtorë me para në dorë’, të punësuar në deponimin e mbeturinave të Jordanisë dhe në objektet e kompostimit. Në Liban, 6,000 punonjës të casheve siriane u punësuar për të rinovuar apartamente dhe rrugë të pastra, ndërsa në Siri, 25,000 vetë u paguan për të ndihmuar në pastrimin e rrënojave në fshatrat dhe qytetet e shkatërruara nga lufta./OraNews.