sh-pjesëtari i shërbimit të inteligjencës jugosllave, Bozidar Spasiq, zbuloi disa të pathëna për Arkanin dhe anëtarë të tjerë të shërbimit të inteligjencës ku ishin të përfshirë në krime të ndryshme.

“Publiku ynë nuk e njeh këtë, por nuk është vetëm bota e Beogradit dhe Malit të Zi e angazhuar nga shërbimi. Ne kishim angazhuar anëtarët më elitë të nëntokës në Sarajevë, dhe gjithashtu në Zagreb, në Lubjanë… Është thënë këtu se vetëm nga nëntoka e Beogradit ka punuar për shërbimin, jo… ata bënë pjesën tjetër”, thotë Spasiq.

Sipas tij, Giska ishte një anëtar shumë i respektuar i nëntokës së Beogradit, i cili bëri një numër gabimesh në vend.

“Dhe për këtë arsye ai duhej të kandidonte jashtë vendit, dhe ai po bënte punë atje për ne. E pastaj ai u rrëzua një ditë me biznesin e tij, ku ai u përfshi me disa gjermanë”, tha Spasiq.

Duke folur për Arkanin, ai thotë se Zeljko Raznatoviq u rekrutua nëpërmjet policisë së fshehtë malazeze, raporton “Kurir”.

“Kur u arrestua në fund të vitit 82 ose në fillim të vitit 83, babai i tij erdhi për të parë se për çfarë ishte arrestuar… Ne nuk ndërhymë, ai reagoi pozitivisht ndaj arrestimit të tij”, deklaroi ai.

“Por në vitin 1983, Arkan u bë i padobishëm për Shërbimin sepse ai vrau nëpunësit e policisë dhe u shpengua me të gjitha këto struktura policore. Dhe ne nuk mund ta mbrojmë atë më shumë sesa ata. Duhej të përtërijmë vazhdimisht rrjetin tonë”, tha Spasiq.

Kur u pyetën nëse nëntoka serbe kishte shefin e saj, Spasiq thotë:

“Nëntoka serbe nuk ishte zbathur, kishte kumbarë, donatorë… Vëllezërit Saranoviq ishin disa donatorë të botës së krimit, ata kishin të bënin me biznese, kazino… këta ishin pjesa tjetër e operativëve”.

Siç thonë anëtarët e botës së krimit, ka qenë gjithmonë një linjë e hollë sigurie e të fortëve.

Sipas fjalëve të tij, inteligjenca jonë po kalonte përmes shkollës së Gjermanisë.
“Dragan Malešević Tapi e ndërtoi karrierën e tij të parë në Francë dhe mund të imagjinoni se ai, si dikush që ishte 18 vjeç ose diçka e tillë, filloi falsifikimin e biletave Beograd-Paris dhe ju mund të blini një biletë për 10 markat, të cilat ai i shiste më shtrenjtë, ku e ndërtoi imazhin e tij mbi këtë”, thotë ai.

Ai thekson se Tapi ishte shumë i lidhur me shërbimet dhe se ai erdhi në kontakt me Shërbimin falë Giskit.
“Në mbrëmje ai erdhi në një takim tek unë i panikosur, pastaj më tregoi se si e pa dikush në një ndërtesë në Ljubljanë ishte ulur dhe planifikonte të shpërbënte Jugosllavinë”, tha Spasiq.