Ne jemi të vetëdijshëm që shumë tipare të sigurisë për arsye shumë të ndryshme janë të panjohura dhe disa prej tyre që mbahen të fshehta nga publiku i gjerë. Këto përfshijnë kapacitetet e sigurisë të Shtëpisë së Bardhë, Pentagonit dhe familjeve mbretërore. Faktor.al sjell disa prej tyre.

Shërbimi Sekret në Shtëpinë e Bardhë, SHBA

Këta njerëz janë të fshehur nga syri i publikut: ata mbajnë syze të errëta, kanë emra të koduar dhe, më çuditshmja, udhëtojnë në pako. Puna e tyre e vetme është të mbrojnë presidentin amerikan aktual dhe të kaluar, si dhe familjet e tyre. Snajëerët gjithashtu mbajnë shikimin në çatinë e Shtëpisë së Bardhë. Për më tepër, ata duhet të rinovojnë kualifikimet e tyre çdo muaj duke goditur objektivat me saktësi nga një distancë prej 1,000 metra.

Dizajnimi i ndërtesës së Pentagonit

Nuk duhej të ishte i gjatë (për arsye sigurie, natyrisht), por duhej të ishte mjaft i madh për të akomoduar shumë zyra. Tani rreth 40,000 njerëz mund të punojnë atje dhe ka hapësirë për 10,000 makina për t’u parkuar.

Skanerët e ushqimit në Shtëpinë e Bardhë

Çdo ushqim që dorëzohet në Shtëpinë e Bardhë ose në kuzhinier, si dhe çdo ushqim i sjellë nga vizitorët duhet të kontrollohet nga skanerët në një objekt të veçantë. Ushqimi i sigurt është një prioritet.

Mbrojtja e kartëmonedhës 100 dollarëshe

Kartëmonedha prej $ 100 është ndryshuar kohët e fundit, dhe tani ka shumë veçori të fshehura në të. Për shembull, ajo ka një shirit më të gjerë 3D të sigurisë në anën e djathtë të portretit të Franklinit. Dhe nëse shënimi është i animuar mbrapa dhe me radhë, këmbanat ndryshojnë në 100 s. Ky funksion siguron një nivel sigurie pothuajse të pamundur për t’u manipuluar.

Makina presidenciale super e sigurt

Dyert e makinës presidenciale janë kryesisht të pashkatërrueshme. Trupi i veturës është i përbërë nga 5 inç armaturë ushtarake. Asnjë bombë e vendosur nën makinë nuk mund ta dëmtojë atë, dhe dritaret e saj janë bërë nga xhamat më të fuqishëm balistikë. Dokumentet zyrtare tregojnë se kushton 15 milionë dollarë për zhvillimin e automjetit.

Sigurimi i udhëtimit mbretëror

Anëtarët e familjes mbretërore nuk fluturojnë gjithmonë me avionë privatë; ata shpesh fluturojnë në linja ajrore të zakonshme. Ata zakonisht zgjedhin British Airways për të mbështetur kompaninë kombëtare. Megjithatë, ata kurrë nuk udhëtojnë pa ekipin e tyre të sigurisë së lartë. William dhe Kate, në udhëtimin e tyre në Los Anxheles në vitin 2011, kishin vetëm 7 roje me vete, dhe ata udhëtuan për në Australi me një ekip prej 11 personash. Mbreti i Arabisë Saudite udhëton me së paku një mijë njerëz.

Konstelacioni i EURion

Konstelacioni i EURion është diçka vërtet mbresëlënëse. Është një model i simboleve që është tërhequr në një numër të projektimeve të kartëmonedhave në mbarë botën që nga viti 1996. Funksioni i tij është të ndihmojë softuerin e imazhit të identifikojë nëse një kartëmonedhë është e pranishme në një imazh dixhital. Megjithatë, sa i përket sigurisë, një softuer i tillë pengon falsifikimin duke përdorur fotokopjues me ngjyra. Detajet teknike rreth konstelacionit të EURion mbahen të fshehta nga shpikësit dhe përdoruesit e saj.

Microprinting për kartëmonedha

Ekziston një fushë e veçantë për shtypshkronjat e sigurisë, e cila përdor metoda të ndryshme për të krijuar para shumë të vështira për t’u riprodhuar. Kjo teknikë e veçantë u krijua për të dizajnuar shkronja dhe simbole të vogla në kartëmonedha, në mënyrë që printerët dhe skanarët e zakonshëm të mos i njohin ato dhe të bëjnë kopje. Vetëm printera të veçantë mund ta bëjnë këtë, dhe, siç mund ta keni menduar, nuk mund t’i gjeni në eBay.

Filtrimi i ajrit në Shtëpinë e Bardhë

Sistemi i filtrimit të ajrit të Shtëpisë së Bardhë është më i ri se sa imagjinonim. Puna e saj është të filtrojë ajrin që shkon në Shtëpinë e Bardhë dhe ta mbajë të pastër. Kur Donald Trump hyri në zyrë, një sistem 27 vjeçar i ajrit të kondicionuar u zëvendësua gjatë rinovimeve.

Plani i Pentagonit për një apokalipsi me zombi

Kultura popullore është plot me skenarë të frikshëm të pushtimeve të zombive, dhe nganjëherë imagjinata jonë vjen me idetë tona. Megjithatë, a keni menduar ndonjëherë nëse Pentagoni ka një plan për mbijetesën e apokalipsit të zombive? Po ekziston. Dokumenti titullohet “CONOP 8888”. Është një plan i vërtetë, i përgatitur dhe i detajuar i një beteje kundër zombive.