Acidi folik, një lloj i vitaminës B, përdoret tek gratë shtatzëna për të parandaluar defekte në tubin nervor që çon në sistemin nervor qendror. Tubi nervor zhvillohet në muajin e parë të shtatzënisë.

Profesionistët mjekësor zakonisht u rekomandojnë grave të marrin një shtesë të acidit folik gjatë tremujorit të parë të shtatzënisë. Megjithatë, plotësimi i vazhdueshëm mund të mos jetë i nevojshëm në fazat e vonshme të shtatzënisë dhe mund të rrisë rrezikun e alergjive në foshnjen tuaj.

Hulumtimet e mëparshme kanë treguar gjithashtu se IUGR – një formë e kufizimit të rritjes në mitër që shpesh rezulton me pesha më të ulëta të lindjes, mund të ketë një efekt mbrojtës kundër alergjive të fëmijërisë. Rreziku i alergjisë i përfshirë në të dyja këto faktorë në të njëjtën kohë është më pak i qartë.

Studiuesit australianë në Institutin e Kërkimeve Robinson të Universitetit të Adelaide studiuan qengjat e lindur në tre grupe të deleve: nënat me një placentë më të vogël se normale (“të kufizuar”), nënat me një placentë më të vogël që iu dhanë edhe doza të larta të një shtojce që përfshinte acidin folik në muajin e fundit të shtatzënisë (“shtesa e kufizuar”) dhe nënat me placentë normale dhe dietë normale (“kontroll”).

Ekipi hulumtues ka matur inflamacionin sistemik dhe ka testuar reaksionet e lëkurës – shënuesit e alergjive – tek marimangat e përbashkëta të pluhurit dhe bardhët e vezëve në qengjat. Grupi i kufizuar kishte nivele më të larta të inflamacionit, por nuk ka ndryshim në reaksionin e lëkurës sesa shtesat e kufizuara dhe grupet e kontrollit kur ekspozohen ndaj marimave të pluhurit.

Megjithatë, kur u testuan me proteina të bardha të vezëve, grupet shtesë dhe grupet e kontrollit treguan norma më të larta të reaksionit alergjik sesa grupi i kufizuar.

Reagimi alergjik në rritje në një test por jo tjetri sugjeron që plotësimi i acidit folik pjesërisht uli mbrojtjen që është parë më parë në shtatzënitë me rritje të kufizuar. Rezultatet ndihmojnë shkencëtarët të kuptojnë rrezikun e alergjisë tek njerëzit gjithashtu, shpjegoi ekipi hulumtues.

“Pacientët duhet të këshillohen lidhur me rreziqet e mundshme të rritjes së alergjisë së foshnjave të plotësimit të vazhdueshëm të acidit folik për tërë shtatzëninë”, shkroi hulumtuesit.