Shumica prej nesh kemi arritur të paktën njëherë në një pikë dhe kemi pyetur veten se kush mund të jetë njeri i mirë dhe kush i keq, kush budalla dhe kuq i zgjuar, kush idiot dhe kush ironik.

Më pas e gjejmë veten duke menduar për llojin e ndjesisë që na ka lënë ky person rreth të cilit po aludonim se çfarë mund të jetë.

Ka disa tipare që duhet të përpiqemi të përqendrohemi në to kur takojmë njerëz të rinj, në mënyrë që të zbulojmë se ku mund t’i kategorizojmë.

Prandaj, më poshtë po u sjellim disa prej treguesve që do ju ndihmojnë të dalloni lehtësisht njerëzit realë dhe ata të shtirur.

Shikojnë për të gjithë vs. Shikojnë veten mbi të gjithë.

Njerëzit e vërtetë tregojnë respekt dhe ndjejnë respekt ndaj të gjithëve dhe të gjithëve, sepse së pari respektojnë veten. Ata që e shohin veten mbi të gjithë janë inferiorë dhe janë tek njerëzit e shtirur.

Vështirë që të bëjnë përshtypje vs. Bien lehtë në sy

Kur bëhet fjalë për njerëz të kënaqshëm, njerëzit e vërtetë mund të jenë të vështirë që të impresionohen prej tyre, sepse kanë mendimet e tyre sekulare. Njerëzit e shtirur e gjejnë gjithnjë mënyrën për të treguar se janë të impresionuar, vetëm që të fitojnë pëlqimin e atyre që kanë përreth.

Gjejnë rehati në hije vs. Kanë nevojë për një llambë mbi kokë

Njerëzit e sinqertë e kanë të lehtë të gjejnë rehati dhe të mbushin kohën edhe nëse janë vetem. Ndërsa njerëzit e shtirur kanë nevojë të jenë gjithnjë në qendër të vëmendjes.

Përulësi v. Lavdërimit

Njerëzit e vërtetë nuk mburren për arritjet e tyre, ndryshe nga ata të shtirurit.

Para fytyrës vs. Pas shpinës

Nëse një njeri i çiltër ka diçka për të thënë ta thotë para syve, ndërsa hipokritët merren me thashetheme pas jush.

Veprime vs. Fjalë

Kjo s’ka nevojë për shpjegime.

Opinion i ndershëm vs. Falënderime të rreme

Ndihmë e pakushtëzuar vs. Motive egoiste.