Tani presioni mbi miliarderin e shkëlqyer të teknologjisë është jashtëzakonisht i lartë – Musk duhet të provojë se ai gjithashtu mund të zbatojë njoftimet e tij.

Kohët e fundit, kishte dyshime dhe imazhi i fluturimit të lartë pësoi gërvishtje. Suksesi duhet të vijë nga viti 2018, përndryshe mund të bëhet mjaft i parehatshëm.

Kult i yllit i Muskut është ende i madh, pasuesit e tij e krahasojnë atë me liderët legjendë të mendimit si Steve Jobs dhe Henry Ford. Reputacioni i Muskut si një yll roku i Silicon Valley u mbështet kohët e fundit duke e vënë atë në kopertinën e “Rolling Stone” si eksot i botës së biznesit. Titulli i revistës së famshme zakonisht nuk dekoron sipërmarrësit, por yjet e kulturës pop, transmeton lajmi.net.

“Unë kam pasur dhimbje të rënda emocionale në javët e fundit,” tha menaxheri i lartë 46-vjeçar. Para ceremonisë së fillimit të modelit të parë elektrik të mesëm të Teslës, Model 3, në korrik, ai kishte qenë i rrëzuar. “U desh çdo vëllim vullneti për të kaluar nëpër këtë ngjarje dhe të mos duket si djali më i dëshpëruar atje,” pohon Musk sinqerisht.
Në shfaqjen spektakolare, në të cilën 30 Modeli i parë 3 iu dorëzua pronarëve të tyre, Musk dyshonte tashmë se ai mund të ketë marrë përsipër. Për Teslën, makina e re është jashtëzakonisht e rëndësishme. Modeli 3 kushton rreth 35,000 dollarë (rreth 30,000 euro) – më pak se gjysma e modeleve të mëparshme luksoze Modeli S dhe Modeli X. Makina do të sjellë Teslën nga kamare në tregun masiv. Ajo ka shkaktuar një hype si Apple iPhone përdorur të jetë. Konsumatorët u ngritën në kamp në dyqanet e Tesla për shitje, me qindra e mijëra urdhra.

Njoftimet e mëdha kanë qenë gjithmonë e lehtë për të. Deri në vitin 2020, ai dëshiron ta rrisë prodhimin deri në një milion makina në vit. Ky është një qëllim shumë ambicioz. Këtë vit, Tesla pret të sjellë pak më shumë se 100,000 makina tek konsumatorët. Që nga themelimi i kompanisë në vitin 2003, deri më tani janë dorëzuar mbi 250,000 makina.
Meqenëse kompania nuk ka eksperiencë me prodhimin masiv, dyshimet në industrinë e automobilëve të themeluar ishin të mëdha që nga fillimi. Por Musk nuk dëshiron të dëgjojë për skepticizmin dhe kritikën. Me guximin e tij, ai kishte bindur jo vetëm tifozët e Tesla, por edhe Wall Street. Ndërkohë, euforia e investitorëve ishte aq e madhe sa vlera e tregut të aksioneve të Teslës e tejkaloi atë të gjeneralit automobilistik amerikan General Motors dhe Ford – edhe pse shitjet janë botët midis Tesla dhe rivalëve dhe kompania Musks akumulon për vite vetëm humbje.

Në vjeshtë, Tesla u kthye në realitet: me vetëm 260 Modeli 3, objektivat e prodhimit në tremujorin e tretë humbën masivisht, orari për fillimin e prodhimit masiv duhej të shtyhej. Në vend që të paralajmërojë, Musk papritur paralajmëroi: “Ne jemi thellë në ferrin e prodhimit”. Në muajin nëntor, gjërat u bënë më të mëdha: në formën e humbjes më të lartë tremujore në historinë e kompanisë, investitorët u paraqitën me projekt-ligjin për projektet e Mamutit të Teslës.
Në vend që të bombardonte Modelin 3, megjithatë, Musk bëri përparime me njoftime të reja. Ai paraqiti një kamion me fuqi dhe një edicion të ri të roadster Roadster elektrike. Kjo shkaktoi disa zbavitje. Por çelësi është që Musk të futet në ingranazhet e Modelit 3. Hyrja në tregun masiv duhet të ketë sukses, në mënyrë që Tesla në një moment të jetë fitimprurës. Musk nuk mund të djegë paratë e investitorëve përgjithmonë.

Megjithatë, për t’i bërë gjërat më keq për sipërmarrësin yll, konkurrenca nuk është më e fjetur. Peshat e rënda të botës së makinave trajtojnë subjektin e e-lëvizshmërisë për njerkë të gjatë, por tani ata godasin për gjueti për Teslën. GM ka Chevrolet Bolt EV tashmë një ofertë në gamën e çmimeve të modelit 3 në fillim dhe dëshiron që 2023 të sjellë një tjetër 20 e-makina në treg. Edhe Ford, VW dhe shumë lojtarë të tjerë financiarisht të fortë duan të sulmojnë.