Trupat tanë janë të ndjeshëm. Kur një hormon i vogël shkon pak jashtë rrjetit ose shfaqet shumë shpesh, ai mund ta hedh trupin tuaj plotësisht jashtë grushtit.

Megjithëse disa hormone vazhdimisht luhaten gjatë gjithë muajit, veçanërisht në gratë, ka disa simptoma që ia vlen të kushtojnë vëmendje.

1. Ankth dhe depresion

Pabarazitë e ndryshme të hormoneve shkaktojnë ankth dhe depresion. Këto çrregullime humor janë shpesh pasoja e pagjumësisë, e cila është gjithashtu një simptomë e një çekuilibri hormonesh, transmeton lajmi.net.
Shkaku më i zakonshëm i ankthit dhe depresionit nga problemet endokrine janë nivelet e ulëta të estrogjenit, hormonit të rritjes dhe hormonit tiroide.

2. Ndryshimet te pesha

Nëse papritur fitoni peshë sikur nuk ka nesër ose xhinset tuaja po bien papritmas, mund të keni një çekuilibër të hormoneve në trupin tuaj.
Hipertiroidizmi (nivele të larta të hormoneve tiroide) shkakton humbje ekstreme të peshës. Hipotireoza dhe mungesa e hormoneve të rritjes shkaktojnë shtim të pashpjeguar në peshë. Intoleranca e insulinës dhe rritja e prodhimit të kortizolit çojnë në dëshirat dhe mund të bëjnë rrudhat e yndyrës rreth madje edhe me stërvitje të tepruar.

3. Lodhja e pranishme në çdo moment

Nëse jeni vazhdimisht i rraskapitur dhe nuk keni idenë se pse, ju mund të dëshironi të merrni testin e tiroides ose të hipofizës.
Hipotireoza mund ta bëjë trupin tuaj të ndjehet sikur keni drejtuar një maratonë. Gjendja juaj e hipofizës, një gjëndër e imët e vogël në trurin tuaj, mund t’ju bëjë të ndiheni të fjetur dhe të dobët nga nivelet e ulëta të prodhimit të hormoneve.

4. Probleme digjestive

Nëse keni filluar të përjetoni periudha të shpeshta të dispepsi, bloating, të vjella ose diarre, nivelet e kortizolit tuaj mund të jenë jashtë bilancit. Problemet e tretjes ndodhin edhe gjatë menopauzës për shkak të niveleve të ulëta të estrogjenit.
Kortisoli dhe estrogjeni luajnë njëri-tjetrin, kështu që kur dikush është jashtë grushtit, tjetri mund të vuajë gjithashtu.

5. Humbje e kujtesës

A po fillon të harrosh? Ashtu si shpesh gaboni çelësat tuaj ose harruar kohën për emërimin e dentistit tuaj?
Nëse keni përjetuar shumë stres kohët e fundit, hormoni juaj i kortizolit mund të jetë në anën e lartë. Prodhimi i kortizolit është një domosdoshmëri, por kur është vazhdimisht në një nivel të lartë, trupi juaj do të jetë vazhdimisht në mënyrë të luftës ose fluturimit. Kjo dëmton aftësinë tuaj për të fjetur, e cila, nga ana tjetër, ndikon në kujtesën tuaj.

6. Pagjumësia

Pagjumësia është një efekt i përbashkët anësor i shumë çekuilibrave të ndryshëm të hormoneve, sepse depresioni dhe ankthi shkojnë krah për krah me pagjumësinë.
Siç u përmend më lart, prodhimi i kortizolit shumë e bën të vështirë të vendoset në gjumë. Nivelet e ulura të estrogjenit gjithashtu mund të pengojnë aftësinë tuaj për të rënë dhe të qëndrojnë në gjumë.

7. Aknet

Nëse jeni mirë e kaluar vitet e adoleshencës akoma ju vazhdoni të vuani nga aknet e thella cistike, mund të keni prodhim të tepërt të testosteronit.
Testosteroni nxit prodhimin e naftës që clogs pores. Të dy burrat dhe gratë mund të vuajnë nga shumë testosterone në trupat e tyre.

8. Ndjeshmëria në të ngrohtë ose në të ftohtë

Ngrohtësia prek shumicën e grave që vuajnë nga menopauzë. Rritja e prodhimit të kortizolit mund të shkaktojë djersitje të tepruar.
Ata që vuajnë nga hipotiroidizmi mund të përjetojnë intolerancë ndaj temperaturave të ftohta dhe mund të gjejnë veten të paaftë për t’u ngrohur gjatë gjithë ditës.

9. Migrena

Dhimbjet e kokës kanë qenë të lidhura me nivelet e estrogjenit. Një rënie e shpejtë në nivelet e estrogjenit mund të shkaktojë dhimbje koke dhe dhimbje masive. Pra, migrenat janë një simptomë e zakonshme dhe irrituese e menopauzës.

10. Humbja e flokëve

Humbja e flokëve është shumë më e zakonshme tek meshkujt me rënie të niveleve të testosteronit teksa plaken, por gjithashtu mund të ndikojë tek gratë. Hipotireoza mund të jetë gjithashtu një fajtor i humbjes së flokëve. Hormon tiroide të ulëta mund të lërë flokët tuaj të ndjehen të brishtë, të thatë dhe të hollë.
Pra, nëse po vëreni flokët më të humbur në furçën tuaj ose në dush sesa normale, mund të dëshironi të merrni një test gjaku.