Çfarë e bën një person të lumtur gjatë jetës së tij? Për dekada me radhë, ekspertët e Harvardit po përpiqen të marrin një përgjigje.

Para 75 vjetësh nisi studimi mbi lumturinë, i cili ishte hulumtimi më i gjatë i bërë ndonjëherë.

Detyra e studiuesve ishte të monitoronte atë që ndikon pozitivisht në lumturinë tek individët, pa efekte negative.

Për 75 vjet, jetët e 724 burrave u monitoruan, pasi ata përfunduan në të gjitha fushat gjatë jetës së tyre. 60 prej tyre janë ende gjallë dhe ende marrin pjesë në hulumtim.

Ekzistojnë dy grupe të të anketuarve. Të parët janë bërë nga studentët e vitit të dytë në Harvard në vitin 1938, ndërsa grupin tjetër e përbënin fëmijë nga zonat më të varfra në Boston.

Për të marrë të dhënat më të sakta, studiuesit dërguan pyetësorë te pjesëmarrësit, skanuan trurin, morën një mostër gjaku, studiuan shëndetin e tyre dhe biseduan individualisht me secilin prej tyre.

Me kalimin e kohës, ata vendosën të përfshijnë gratë dhe fëmijët e tyre në kërkime. Hulumtimi revolucionar ishte i pari i këtij lloji në botë dhe solli disa rezultate mahnitëse.

Një nga zbulimet më të mëdha ishte se marrëdhëniet e mira i bëjnë njerëzit më të lumtur dhe më të shëndetshëm, shkruan Indy100.

Nga ana tjetër, ata që ishin të pakënaqur në marrëdhëniet ishin më shumë vuajtje, dhimbje, të pakënaqur dhe bënin një jetë të keqe.