Prokurorët spanjollë kanë kërkuar që tetë anëtarë të shkarkuar të qeverisë rajonale të Katalonjës të burgosen për rolin e tyre në referendumin e pavarësisë.

Prokurori e Spanjës ka shpallë një urdhër arrest ndërkombëtar për udhëheqësin e katalanas Carles Puigdemont dhe katër ministra të tjerë mbi rolin e tyre në referendumin e pavarësisë.

Asnjëri prej tyre nuk u paraqiten në gjykatën e lartë të Spanjës për akuzat për rebelim, trazira dhe keqpërdorim të fondeve publike.

Tetë anëtarë të tjerë të shkarkuar të qeverisë rajonale të Katalonjës u paraqiten për t’u marrë në pyetje në gjykatë.

Më herët, nëntë zyrtarë katalonas dëshmuan në gjykatën e lartë të Spanjës për akuzat për rebelim, kryengritje dhe keqpërdorim të fondeve publike. Ndërsa, udhëheqësi katalanas Carles Puigdemont, i cili u larguar për në Bruksel dhe katër ministra të tjerë nuk u paraqitëm.

Ish-presidentit Puigdemont tha se gjyqi ishte “politik”.

Javën e kaluar, Kryeministri spanjoll Mariano Rajoy imponuar sundimin e drejtpërdrejtë mbi Katalonjë, duke shpërndarë parlamentin rajonal dhe duke bërë thirrje për zgjedhje të parakohshme lokale.

Spanja është kaptuar nga një krizë kushtetuese pasi ligjvënësit katalanas votuan për të shpallur pavarësinë e rajonit të pasur verilindor.

Qeveria katalane tha se 90% e votuesve që morën pjesë në referendum, ishin në favor të pavarësisë.

Të hënën, kryeprokurori i Spanjës tha se krerët katalanas u akuzuan për rebelim, akuzë që dënohet me 30 vjet burg, si dhe kryengritje dhe keqpërdorim të fondeve.

Ata u urdhëruan të paraqiten në Gjykatën e lartë të enjten në mëngjes për t’u marrë në pyetje.