Maqedonia dhe Bullgaria janë shembull për fqinjësi të mirë dhe bashkëpunim që e përforcon sigurinë e gjithë rajonit. Bullgaria padyshim e mbështet Maqedoninë në rrugën drejt BE-së dhe NATO-s dhe do të ndihmojë në realizimin e qëllimeve strategjike të Maqedonisë, është thënë në takimet e ministres së Mbrojtjes Radmilla Shekerinska, me kryeministrin bullgar Bojko Borisov dhe me ministri bullgar i Mbrojtjes Krasimir Karakaçanov.

Vizitën zyrtare në Bullgari, ministrja Shekerinska, siç informojnë nga Ministria e Mbrojtjes, e filloi me takim me kryeministrin Borisov, i cili theksoi se me ndërmarrjen e kryesimit me Bashkimin Evropian, Bullgaria do t’ia ofrojë gjithë mbështetjen Republikës së Maqedonisë në procesin e saj eurointegrues.

Në takim në MM të Bulgarisë, ministrat Shekerinska dhe Karakaçanov kanë shprehur kënaqësi nga thellimi i bashkëpunimin në mbrojtje

Bullgaria e mbështet anëtarësimin e Maqedonisë në NATO dhe BE dhe pas nënshkrimit të Marrëveshjes për fqinjësi të mirë tashmë nuk ka çështje të diskutueshme mes dy vendeve, theksoi ministri bullgar i Mbrojtjes Krasimir Karakaçanov pas takimit të sotëm në Sofje me ministren e Mbrojtjes të Maqedonisë Radmila Sekerinska.

“Për ne nuk ka asnjë problem me emrin e Republikës së Maqedonisë, tha Karakaçanov, duke shtuar se prioritet i kryesimit bullgar të Këshillit të BE-së që fillon nga 1 janari do të jetë integrimi evropian i Ballkanit Perëndimor.

Ministrja Shekerinska vlerësoi se Marrëveshja e nënshkruar për fqinjësi të mirë nuk është vetëm një copë letër, por një platformë për ndërtimin e bashkëpunimit të suksesshëm mes Maqedonisë dhe Bullgarisë në të gjitha fushat.

Shekerinska informoi se me Karaçanovin kanë biseduar për më shumë fusha konkrete në mesin e të cilave për trajnimin e pjesëtarëve të armatave, aktivitete të përbashkëta stërvitëse dhe këmbim të përvojave për reformat në mbrojtje dhe për procesin integrues euroatlantik.

Të dy ministrat sot në nënshkruan edhe dy protokolle për bashkëpunim në fushën e aviacionit ushtarak dhe për inspektime laboratorike të lëndëve djegëse, materiale lubrifikante dhe lëngje speciale. 

Në kuadër të vizitës, ministrja Shekerinska do ta vizitojë edhe Qendrën nacionale ushtarake kamanduese të Armatës së Bullgarisë.