Biznesi rus duhet të jetë i përgatitur për të kaluar në prodhim për nevojat ushtarake në çdo kohë, tha Vladimir Putin të mërkurën. Presidenti rus po fliste në një konferencë të liderëve ushtarakë në Soçi.

“Aftësia e ekonomisë sonë për të rritur prodhimin ushtarak dhe shërbimet në çfarëdo kohe, është një nga aspektet më të rëndësishme të sigurisë ushtarake”, tha Putin. “Për këtë qëllim, të gjitha ndërmarrjet strategjike dhe ato të shkallës së gjerë duhet të jenë të gatshme, pavarësisht nga pronësia”.

Një ditë më parë, presidenti kishte folur për nevojën për të kapur dhe për të tejkaluar Perëndimin në teknologjinë ushtarake. “Ushtria dhe marina jonë duhet të kenë pajisjet më të mira, më mirë se ekuivalentët e huaj”, tha ai. “Nëse duam të fitojmë, duhet të jemi më të mirë”.

Që nga lufta gjeorgjiane e vitit 2008, e cila ishte një operacion i vështirë, ushtria ruse ka pësuar një modernizim të gjerë. Pajisjet e vjetruara sovjetike janë hequr. Ekziston një regjim i ri testimi. Ka struktura të reja komanduese. Buxheti është rritur gjithashtu në mënyrë eksponenciale.

Këtë vit, shpenzimet ushtarake do të kalojnë 3 trilionë rubla, ose 3.3 për qind të GDP-së. Kjo do të ishte një rekord nëse nuk do të ishin shpenzimet e vitit 2016. Gjatë dy viteve të ardhshme, parashikohet që shpenzimet të zvogëlohen pak, në rreth 2.8 për qind të GDP-së.

Megjithëse ky buxhet mbetet më pak se 30 përqind e buxhetit kombëtar të NATO-s në Evropë, shumë vende po rrisin shpenzimet e tyre ushtarake në përgjigje të “kërcënimit rus”. Komanda ushtarake e NATO-s gjithashtu është ristrukturuar, thuhet në përgjigje të kërcënimeve kibernetike dhe ushtarake ruse.

Të hënën e kaluar, kryeministrja britanike Theresa May tha se Britania e Madhe do të drejtojë një përgjigje për të kundërshtuar “armiqësinë ruse”. “Ne e dimë se çfarë po bëni ju”, tha ajo. Rusia dha një përgjigje tipike diplomatike duke e bërë znj.

May fokusin e saj të programit Vesti Nedeli të dielën. Prezantuesi Dmitry Kiselev bëri vërejtjet e tij më të çmendura për pamjen e Kryeministres. “Ajo mbajti fjalimin e saj më agresiv kundër Rusisë, por vetëm për të mbuluar bardhësinë e mishit të saj të lodhur”, tha Kiselev.