Këshillit Atlantik publikoi raportin për strategjinë e re amerikane për Ballkanin me titullin “Ballkani përpara: Strategjia e re e SHBA-së për rajonin”.

Aty propozohet prania e përhershme ushtarake amerikane në Evropën Juglindore, angazhimin për “pajtim historik” me Serbinë dhe ripërtëritjen e reputacionit të SHBA-së si ndërmjetës i vërtetë.

Sipas vlerësimit të Këshillit Atlantik në rajon është arritur përparim i dukshëm – Sllovenia dhe Kroacia janë tashmë anëtare të NATO-s dhe BE-së, dhe Shqipëria dhe Mali i Zi i janë bashkëngjitur NATO-s.

SHBA kanë rol kyç për vizionin e përbashkët për rajonin dhe koordinimi me BE-së serish do të vendoste rrugën e qartë drejt synimit të përbashkët transatlantik në nivelin politik, vlerëson Këshilli Atlantik.  Në raport thuhet se nevojiten disa hapa konkretë, të cilat SHBA-të duhet t’i ndërmarrin për të ndihmuar në stabilizimin e rajonit.

Këshilli Atlantik beson se SHBA duhet të krijojnë një prani të përhershme ushtarake në Evropën Juglindore, i cili do të kishte treguar një angazhim të vazhdueshëm për të arritur sigurinë në rajon dhe të lejojë veten për ndikim afatgjatë në zhvillimin e ngjarjeve. Kampi Bondstil është ideal për këtë, thotë raporti.

Ushtarët duhet të ndihmojnë edhe forcimit të kapaciteteve të autoriteteve lokale për të luftuar terrorizmin përmes trajnimit dhe shkëmbimit të praktikave më të mira, si dhe të ndihmojnë në katastrofa humanitare, por ajo gjithashtu do të duhet për të dërguar një sinjal të qartë për rajonin se Shtetet e Bashkuara janë të përkushtuara për parandalimin e rishikimit të kufijve ekzistues, e cila, siç pretendohet, është frymëzuar nga aventura ruse.

Në raport propozohet se SHBA duhet të tentojnë të arrijnë afrim historik me Serbinë.
Beogradi mund dhe duhet të jetë një partner i ngushtë dhe aleat në rajon, por mund të bëhet i rëndësishëm vetëm nëse fillon të distancohet nga Rusia, sipas Këshillit Atlantik.

SHBA kanë nevojë për të rifituar reputacionin e një ndërmjetësi të vërtetë, i cili, ndër të tjera, duhet të bëjë një përpjekje shtesë për të përgatitur Athinën dhe Shkupin në të ardhmen të bëhen aleatë, dhe të bashkohet me BE në përpjekjet e saj për të inkurajuar bisedimet midis Beogradit dhe Prishtinës sa më shpejt të përfundojë.

Vëmendja duhet t’i kushtohet sipërmarrësve dhe të rinjve në rajon.

Asnjë nga këto lëvizje nuk ka kuptim pa u kushtuar vëmendje perspektivave afatgjata ekonomike të rajonit dhe të rinjve, thotë raporti.

SHBA duhet të ri-angazhohen me partnerët e saj evropianë për të krijuar mundësi të mëdha ekonomike për njerëzit nga rajoni përmes uljes së reduktimit të tregtisë rajonale, për të inkurajuar investimet në sferën digjitale.

Bashkimi Evropian është dhe do të mbetet një lojtar i madh në Ballkanin Perëndimor, me shumë më shumë burime, mjete, burime njerëzore dhe vëmendje politike në rajon se sa SHBA, thekson Këshilli Atlantik dhe shton se SHBA-ja duhet të mbajë një autoritet të veçantë, e cila mund të përdoret për të përmirësuar sigurinë e rajonit, në mënyrë që të mos bëhet një eksportues i problemeve serioze apo konflikteve.

SHBA mund të kanalizojë rezultat pozitiv strategjik që do të hapë rrugën për rajonin edhe më të sigurt dhe më të begat, thuhet në raportin e Këshillit Atlantik të strategjisë së re amerikane për Ballkanin e quajtur “Ballkani përpara: Strategjia e re amerikane për rajonin”