Fushatat reklamuese online të krijuara nga akademikët në Britani dhe SHBA kanë vënë në shënjestër miliona njerëz në bazë të tipareve psikologjike të perceptuara nga një “like” i vetëm në Facebook – duke demonstruar, thonë ata, efektin e “bindjes masive psikologjike”, raporton “the Guardina”.

Fushatat me porosi nxitën reklamat për produktet e bukurisë dhe aplikacionet e lojërave deri në 40% dhe shitjet deri në 50% krahasuar me reklamat pa qëllime, sipas studiuesve, të cilët nuk përfitonin financiarisht nga fushatat.
Puna, e kryer për kompanitë pa emër, u krijua për të zbuluar se si edhe shprehjet më të vogla të preferencave online mund të përdoren për të ndikuar në sjelljen e njerëzve.

“Ne donim të siguronim disa dëshmi shkencore që punojnë psikologjikisht, të tregojnë politikëbërësit se funksionon, t’u tregojë njerëzve në rrugë se funksionon dhe të themi se kjo është ajo që mund të bëjmë thjesht duke shikuar në Facebook tuaj.

Kjo është mënyra se si ne mund të ndikojmë në sjelljen, “tha Sandra Matz, një shkencëtare kompjuterike në Columbia Business School në Neë York City. Por, kjo punë ka ngritur shqetësime mes disa akademikëve. Gillian Bolsover, i cili studion manipulimet online të opinionit politik në Institutin e Internetit në Oksford, tha se ishte i shqetësuar për duar të cilëve mund të luajë publiciteti i hulumtimit.
“Nëse njerëzit shqetësohen për mënyrën se si po shkon teknologjia, ka shumë pak veprime që mund të ndërmarrin për të zvogëluar sasinë e të dhënave që mblidhen rreth tyre dhe për të shmangur mbështetjen e praktikave dhe kompanive që ata mund të ndjejnë dhe të dëmtojnë shoqërinë”.

Matz u bashkua me studiues në Universitetin e Kembrixhit i cili kishte krijuar më parë një bazë të dhënash me miliona profile të personalitetit të përdoruesve anonim të Facebook dhe artikuj që ata kishin pëlqyer. Të dhënat tregojnë se si, mesatarisht, pëlqimet specifike reflektojnë lloje të caktuara të personalitetit.