Një gjyqtar spanjoll ka shpallur fletarrest evropian për liderin e përmbysur të katalonjës, Carles Puigdemont, ka deklaruar mbrëmë vonë avokati i tij për rrjetin VTR në Belgjikë.

Prokurorët spanjollë kanë paraqitur fletarrest për zotin Puigdemont dhe katër pjeëstarë të qeverisë së tij të shkarkuar.

Të gjithë këta nuk janë paraqitur dje në një gjykatë në Madrid, lidhur me akuza për rebelim, nxitje të revoltës dhe keqpërdorim të fondeve publike, për rolin e tyre në referendumin e kontestuar për pavarësi të këtij rajoni autonom, më 1 tetor.

Paul Bekaert, avokat i zotit Puigdemont, i tha rrjetit VTR se pret që autoritetet spanjolle shumë shpejtë do ta dërgojnë kërkesën për ekstradim te prokurorët në Bruksel.

Megjithatë ai ka paralajmëruar se klienti i tij do të mbetet në Bruksel dhe do të ankohet ndaj çfarëdo lëvizjejepër ekstradim.

Nëntë anëtarë të tjerë të qeverisë së shkarkuar të Katalonjës janë paraqitur në një gjykatë në Madrid për tu marrë në pyetje. Tetë prej tyre janë dërguar në paraburgim, ndërsa për njërin ende pritet vendimi për mundësinë e pagesës së shumës prej 50 mijë eurove për të mos u paraburgosur.