WhatsApp mund të zbulojë kur flini dhe me kë po flisni. Ankesa vjen nga inxhinieri kompjuterik Rob Heaton. Ky problem rrjedh nga pamundësia për të çaktivizuar statusin “online”

Çështja e statusit “online”

Nëse hyni tek miliarda e personave që përdorin WhatsApp për të komunikuar, do të ishte mirë të shikoni për çdo “tanker” dhe spiun. Në të vërtetë po del që për shkak të një dobësie të aplikacioneve të mesazheve çdokush që ka një kompjuter dhe ka njohuri minimale teknike mund të kontrollojë orët kur kontaktet e tij zgjohen dhe shkojnë në gjumë. Dhe madje zbulojnë edhe personat me të cilët bisedojnë. Problemi rrjedh nga qasja e fundit në WhatsApp dhe statusi “online”, i cili mund të verifikohet vazhdimisht kur kontaktet tona janë të lidhura me aplikacionin për herë të fundit.

Problemi është se nuk ka asnjë mënyrë për të shmangur monitorimin e aktivitetit tonë chat. Kjo për arsye se, ndërkohë që mund të zgjedhësh të tregosh qasjen e fundit për të gjithë, vetëm për kontaktet e tua ose për askënd, për sa i përket statusit “online” – e cila zbulon kur jemi duke përdorur shërbimin, nuk ka asnjë mënyrë për ta çaktivizuar atë. Dikush pastaj mund të mbledhë të dhënat për qasjet tona dhe qëndrimin tonë në platformë dhe t’i analizojë ato për të kuptuar se si e kalojmë kohën tonë – dhe sidomos kur dhe sa kohë flemë. As nuk mund të përjashtohet që të gjitha këto të dhëna t’i shiten kompanive të palëve të treta për qëllime reklamimi: njerëzit me gjumë të parregullt janë klientët idealë të tableteve të gjumit.

Kontrolli i gjumit

Çështjen – e cila ka të bëjë me shërbimet e mesazheve – e ka raportuar inxhinieri kompjuterik Rob Heaton. Për të demonstruar se si këto të dhëna mund të përdoren për qëllime keqdashëse, studiuesi mendonte të krijonte një zgjerim të Chrome që synonte të kontrollonte çdo 10 sekonda dhe të regjistrojë aktivitetin online të kontakteve të tij WhatsApp përmes versionit të uebit të platformës. Në këtë mënyrë është e mundur të bëhet një vlerësim i përafërt kur një person zgjohet, kur ai shkon për të fjetur dhe sa orë fle çdo natë.

Të spiunosh dy kontakte që flasin

Nëpërmjet të njëjtëve të dhëna mund të kaloni edhe aktivitetin online të një kontakti me atë të një tjetri. Mbivendosja e të dhënave të njerëzve të ndryshëm do të ishte në gjendje të zbulonte nëse kontaktet tona po bisedojnë me njëri-tjetrin (ose nëse bien në gjumë dhe zgjohen së bashku). Në rastin e bisedave, nëse një kontakt lidhet për të shkruar tek një person tjetër, ky i fundit do të shfaqet në internetin e tyre për t’u përgjigjur. Kur kjo merr format e një skeme, ju mund të krahasoni aktivitetin online të dy kontakteve për të kuptuar sesa gjasa ka që ata të komunikojnë me njëri-tjetrin.