Ky frut është burim i shkëlqyer i melatoninës, hormon që rregullon ciklin e gjumit, shmang lodhjen, pengon procesin e plakjes qelizore.

Jo vetëm tuli i këtij fruti është i pasur me minerale (duke përfshirë kalium, hekur, fosfor, kalcium, magnez) dhe vitamina (grupi B dhe vitamine A dhe C), por gjithashtu edhe farat e rrushit shërbejnë mjaftueshëm.

Ky frut, në fakt, gjithashtu ndihmon për të mbajtur peshën nën kontroll. Një studim nga Universiteti i Karolinës së Veriut në SHBA, ka treguar se kur organizmi ka marrë sasi të lartë yndyrnash, këshillohet të hahet rrush rregullisht, transmeton ksp.

Ky frut mund të zvogëlojë me 40% peshën e fituar, pasi polifenolet e këtij fruti të shijshëm veprojnë në simbiozë me florën e zorrëve, duke ruajtur ekuilibrin dhe luftuar inflamacion kronik në zorrë.

Të mirat shëndetësore të rrushit

Sëmundja e zemrës

Disa studime janë bërë duke i kushtuar vëmendje kontaktit të rrushit në ngadalësimin apo parandalimin e sëmundjes së zemrës. Rreth 20 vite më herët shkencëtarët kanë vënë në pah se francezët kishin më pak probleme të lidhura me zemrën se sa njerëzit nga vendet e tjera të botës. Kjo është quajtur Paradoksi Francez. Sqarimi kryesor ndaj këtij paradoksi ishte se francezët pinin lavando të kuqe bashkë me ushqime.

Kanceri

Rrushi duket të jetë frut shumë i mirë i shkatërrimit të kancerit. Rrushi përmban sasi të latë të acidit kafein, një material shumë i dëmshëm dhe armiqësorë ndaj kancerit.

Viruset

Në një studim të kryer në Erciyes University në Turqi, shkencëtarët kanë treguar se rrushi ka arritje shumë efikase kundër mikrobeve. Studimi tregon se kjo arritje e rrushit ka të bëj me bakteriet si i njohuri E. coli.