Zv.Kryeministri i Republikës së Maqedonisë, përgjegjës për Çështje Evropiane, Bujar Osmani, në kuadër të vizitës së tij në Paris, realizoi takim me ministren për Çështje Evropiane pranë Ministrisë për Evropë dhe Punë të Jashtme të Francës, Natali Loazo.

Në takim, zëvendëskryeministri Osmani dhe ministrja Loazo diskutuan për procesin e integrimeve euroatlantike të vendit, si dhe për bashkëpunimin bilateral mes dy vendeve.

Osmani informoi Loazon për rrjedhën e zbatimit të Planit 3-6-9 dhe theksoi se implementimi i pjesës së parë të Planit – pjesa 3 është në fund të realizimit, në të cilën më shumë se 80% e masave  tani më janë realizuar, ndërsa për 20% tjetër ende punohet. Ai shtoi se zgjedhjet kredibile lokale paraqesin kurorrë të pjesës 3 nga Plani 3-6-9, dhe duke i pasur parasysh vlerësimet të cilat për zgjedhjet nga ana e OSBE/ODHIR, që u konfirmuan edhe nga Delegacioni i Bashkimit Europian në Shkup, kishim kushte të drejta garruese, ditë të qetë zgjedhore, gjë që presim të realizohen edhe në rrethin e dytë të zgjedhjeve.

Osmani theksoi se me realizimin e pengesave të shumta të cilat qëndronin në rrugën e Republikës së Maqedonisë në rrugën e integrimeve europiane, si që janë Marrëveshja për fqinjësi të mirë me Bullgarinë, propozim ligji i ri për shfrytëzimin e gjuhëve, si dhe fillimi me masat  për ndërtimin e besimit me Republikën e Greqisë. Me të cilën, theksoi Osmani, Qeverija vërtetoi përkushtueshmërinë e sajë deklarative drejt integrimeve europiane dhe euro- atlantike, dhe për të cilën mori mbështetje të qartë nga qytetarët në zgjedhjet të cilat janë në vazhdim.

Zëvendëskryeministri Osmani shprehu kënaqësinë e tij nga bashkëpunimi i deritanishëm nga Franca për integrimin e vendit në BE dhe NATO, si dhe rrolin pozitiv të vendit në integrimin e vendeve të Ballkanit Perëndimor.

“Në përputhje me zbatimin e suksesshëm të detyrimeve nga ana e Republikës së Maqedonisë, pres edhe hapa konkrete nga Bashkimit Evropian, si dhe nga vendet anëtare të unionit, të cilat do të ishin në drejtim të përforcimit të perspektivave europiane të Republikës së Maqedonisë dhe dukshmërisësë së progresit drejt BE-së dhe NATO-s”, theksoi Osmani.

Ai përsëriti ambiciet e Qeverisë, deri në fund të vitit, në Samitin e dhjetorit, të hiqet rekomandimi i kushtëzuar, më tej Raport pozitiv dhe rekomandim të pastër nga ana e Komisionit në Prill, vitin e ardhshëm, si dhe marrjen e datës për fillimin e negociatave deri në fund të vitit të ardhshëm. Për këtë, Osmani kërkoi edhe mbështetje konkrete nga Franca në këtë proces, si mbështetës i politikës së zgjerimit të BE-së, ku dhe theksoi se pret ta shfrytëzojë rrolin e tij në sistemin vendimarrës të Unionit, që në mënyrë plotësuese të përshpejtohet zhbllokimi i procesit.

Në kuadër të vizitës në Francë, zëvendëskryministri Osmani realizoi takime edhe me Emanuel Lenan, këshilltar në Kabinetin e Kryeministrit Filip, si dhe me Sabine Tilae, Kryetar i Komisionit për Çështje Evropiane në Kuvendin Nacional. Në agjendën e Osmanit parshihet takim edhe me Bertran Sore, Kryetar i grupit Franko-Maqedone në Kuvendin Nacional të Francës.