Gara zgjedhore për kreun e komunës së Çairit po hyn në raundin e dytë. Kandidati i Bashkimit Demokratik për Integrim, Visar Ganiu, në balotazhin e së dielën, më 29 tetor, do të përballet me rivalin e tij, Zekirija Ibrahimi nga Lëvizja Besa.

A është në avantazh Ganiu, përveç fitores në raundin e parë ku la pas vetes të gjithë kandidatët e tjerë? Aq sa mund të shihet nga fushata që po organizon këto ditë, Visar Ganiu është duke e shfrytëzuar në maksimum kohën për të perfeksionuar programin e tij qeverisës. Takimet e tij me elektoratin vazhdojnë me tempon e njëjtë ashtu si edhe gjatë fushatës për raundin  e parë të zgjedhjeve. Ai vazhdon të jetë më shumë se më parë  gjenerator i nismave dhe modeli i kuvendimit  me qytetarët.

Rasti i Ganiut është një ndër të rrallët që arrijnë të sigurojnë mbështetje të pakursyer jo vetëm tek popullata, profesionistë të profileve të ndryshme, por edhe të vetë institucioneve shtetërore. Vetë kreu i ekzekutivit, kryeministri Zoran Zaev, në takimin më të fundit me banorë të Çairit  duke e cilësuar kandidatin  Ganiu si njeriun e kohës së re që beson në konceptin një shoqëri për të gjithë, kërkoi prej tyre mbështetje në raundin e dytë të zgjedhjeve, si kryetar të ardhshëm të komunës së Çairit. Zaev premtoi se po ashtu qeveria që ai drejton do të mbështesë realizimin e programit që Ganiu i ka prezantuar qytetarëve.  Për një kryetar të ardhshëm të komunës bashkëpunimi me Qytetin e Shkupit është një tjetër hallkë në zinxhirin e projekteve që duhet të realizohen. Petre Shilegov, kryetari i sapozgjedhur i Qytetit të Shkupit është një prej njerëzve që kanë qëndruar pranë Ganiut, jo vetëm në fillimet e fushatës, por edhe tani. Të dy janë parë në takime të përbashkëta, madje edhe në një udhëtim me autobusin e linjës urbane ku kanë diskutuar për çështjen e rrugëve me një korsi.

Ajo çfarë e bëri model dhe vazhdon të inspirojë kandidatin Ganiu në “betejën” për kreun e komunës është përqendrimi i tij tek shfrytëzimi i të gjitha mundësive për të grumbulluar informacionin e nevojshëm, përmes numrit rekord të kontakteve me familje, të rinj, punonjës institucionesh, aktivistë për të drejtat e grave, kafshëve, mjedisit e të tjera. Gjatë gjithë periudhës së dy fushatave Ganiu ndryshon nga modelet e fushatbërjes që qytetarët rëndom janë mësuar të shohin ai ka evituar në maksimum përqendrimin e vëmendjes dhe energjive në vokabularin rivalizues me oponentët e vet politikë. Madje ai u kthye në një lloj modeli që oponentët politkë u munduan ta ndiqnin dhe ta përvetësonin.

Kontrata e tij Çairi shtëpia ime 2017-2021, që përbëhet nga 11 shtylla mbi të cilat do të orientohen politikat për zhvillimin e zonës, vazhdon të plotësohet me një sërë aneksesh, bazuar në kërkesat, sugjerimet që Ganiu i ka marrë dhe vazhdon t’i marrë nga qytetarët.  Rikthimi i tij në fushatë është më i fortë se kurrë, ndërsa fitorja më pranë se asnjëherë tjetër. Nëse në fillimet e tij Visar Ganiu u mundua që të dalë nga anonimiteti  duke prezantuar fillimisht familjen, vetveten…., programin dhe konceptin e tij për një komunë më të mirë, tani ai është mishëruar natyrshëm në vizionet e qytetarëve për  t’u ulur në poltronin e kryetarit. Dhe çfarë duhet të ketë më shumë një kryetar që i mungon Visarit?

Me votën e 15 tetorit pjesa ata që votuan për numrin 3, rrethuan jo vetëm një emër pa të cilin nuk mund të imagjinojnë të ardhmen e komunës, por zgjodhën opsionin më të mirë edhe për të gjithë banorët e tjerë, votuan për një kryetar si Ganiu, që jo vetëm premton një vizion të ri dhe komunë ndryshe, por edhe beson tek projektet e prezantuara në letër dhe është duke u angazhuar maksimalisht për realizimin e tyre. Përgjigjen se çfarë i mungon Çairit, qytetarët me siguri që do ta japin pas disa ditësh – Një kryetar si Visar Ganiu.