Energjia e errët, e cila ndërsa ekziston ajo ende nuk mund të matet dhe nuk mund ta diktojnë!

2. Materia e errët, e cila lidhet ngushtë me energjinë e errët. Me këtë term ne përdorim për të përshkruar “ngjitësin” që mban gjithçka në gjithësi së bashku. Megjithatë, Adrian Cho, i cili shkroi raportin për revistën, beson se në kontrast me energji të errët, shkencëtarët janë të mundshme për të zbuluar një grimcë.

3. Ku ndodhen baryons e zhdukur? Sipas kozmologjisë, universi përbëhet nga 5% e materies së zakonshme (baryons), 23% e materies së errët dhe 72% nga energjia e errët.

4. Përse shpërthejnë yjet? Shumë prek procedurave të krijimi tët yjeve dhe krijimit të sistemit diellor janë të njohura nga shkencëtarët, por, siç dhe ata pranojnë, ende nuk mund të konceptojnë se çfarë ndot në të vërtet në nj yll, kur shpërthen, duke formuar atë që ne e njohim si supernova.

5. Çfarë ri-jonizoi universin? Për disa qindra mijë vjet pas Big Bengut, elektronet janë “zhveshur” nga atomet, gjë për të cilën nuk e kemi ide se pse ndodhi.

6. Cili është burimi i energjisë së rrezatimeve kozmike? Bombardohemi çdo ditë prej tyre, por ende shkencëtarët nuk mund të bien dakord se prej ku ato burojnë!

7. Pse sistemi ynë diellor është ka shumë i “çuditshëm”?

Ekziston logjika në sistemin tonë diellor, apo mbizotëron kaosi?

Askush nuk e di!

8. Pse stema/kurora e dellit është kaq e nxehtë?

Të gjithë ata që studiojnë diellin ende nuk e kanë zbuluar. Kurora e diellit është pika më e largët nga qendra e tij (bërthama), por është tmerrësisht e pabesueshme nxehtësia e tij dhe arsyet/shkaqet ndaj këtyre “shtresave” vijojnë të mbeten një mister.