Emrat mund të jenë shumë të ngjashëm, por ka shumë dallime mes Koresë Veriore dhe Koresë Jugore.

Koreja e Veriut drejtohet nga një diktator që është i çmendur dhe i cili është i njohur për të ndëshkuar njerëzit kur kanë prerje të gabuar të flokëve.

Ai i sundon me dorë të hekurt ata, ndërsa Koreja e Jugut është i njohur për “Gangnam style” dhe është një vend demokratik, raporton “Discloser”, transmeton Periskopi.

Koreja e Veriut dhe Koreja e Jugut ishin pjesë e një shteti të përbashkët; megjithatë, ata u ndanë në fund të Luftës së Dytë Botërore.

KËTO JANË 12 RRUGËT KU I NDANË DY KORETË:

1. Korea e Jugut është shtëpia e kompanive të njohura duke përfshirë LG dhe Samsung kurse Koreja e Veriut është më shumë e njohur si një vend i paparashikueshëm dhe i varfër.

2. Çdokush që jeton në Korenë e Jugut mund të fitojë qasje në internet mjaft lehtë; megjithatë, ata që jetojnë në Korenë e Veriut nuk kanë kohë të kenë qasje lehtësisht në internet. Vetëm njerëzit shumë të pasur së bashku me njerëzit e fuqishëm mund të marrin shërbimin e internetit në shtëpitë e tyre.

3. Mosha mesatare e jetëgjatësisë në Korenë e Veriut thuhet të jetë rreth 72, ndërsa njerëzit në Korenë e Jugut përgjithësisht jetojnë rreth 12 vjet më gjatë se Koreja e Veriut, e cila i çon mesatarisht në 84 vite.

4. Numri i njerëzve që jetojnë në Korenë e Veriut është shumë më pak se sa në Korenë e Jugut. Në Korenë e Jugut, jetojnë rreth 50.25 milionë njerëz, ndërsa në Veri, rreth 5.26 milion banorë.

5. Në Korenë e Jugut, burrat duhet të shërbejnë për dy vjet në ushtri, por në Korenë e Veriut, burrat në ushtri duhet të shërbejnë për rreth një dekadë dhe gratë në ushtri të shërbejnë derisa të arrijnë moshën 23 vjeçare.

6. Një sasi e ulët e Bruto Produktit Vendor është shpenzuar për ushtrinë në Korenë e Jugut, pavarësisht faktit se vendi ka GDP më shumë sesa Koreja e Veriut. Koreja e Veriut shpenzon rreth 22% të Bruto Produktit Vendor në forcat e tyre ushtarake.

7. Përgjithësisht, njerëzit që jetojnë në Korenë e Jugut janë 3 inç më të lartë se njerëzit që jetojnë në Korenë e Veriut.

8. 40% e popullsisë së Koresë së Veriut jeton nën kufirin e varfërisë dhe rajoni shpenzon më shumë para për ushtrinë, ndërkohë që Jugu tani po gëzon një periudhë rritjeje ekonomike.

9. Koreja e Jugut është një rajon që është i njohur për të pasur filma të jashtëzakonshëm. Shumë nga filmat që vijnë nga Koreja e Jugut vijnë nga regjisori Shin Sang. Ndërkohë, Koreja e Veriut më shumë prodhon propagandë.

10. Turizmi nuk është diçka që është i mirëpritur në Korenë e Veriut ndërkohë qeveria nuk lejon turistët të marrin fotografi të gjërave për t’u parë nga publiku ndërkombëtar. Koreja e Jugut, nga ana tjetër, mirëpret turistët.

11. Koreja e Jugut ndodhet në pozitën 63 për Lirinë Botërore të Shtypit në vitin 2017, ndërsa Koreja e Veriut është shumë prapa pasi mori pozitën e 180-të.

12. Koreja e Veriut është një vend që është akuzuar për abuzimin e të drejtave të njeriut. Koreja e Jugut ka një qëndrim të ndryshëm me banorët që kanë më shumë liri dhe të drejta më të mira të njeriut./Periskopi/