Blerta Haxhiaj

Nuk mund të themi se çdo referencë është për të eliminuar në punën e Kantit, duke marrë parasysh familjen me të cilën e shoqëron dhe akoma më shumë me kërkesat që e bëjnë atë të argumentojë për disa ndëshkime në botën e përtejme dhe progresiste në këtë botë. Duhet të shfaqet një lumturi tjetër që statusi i dëshirës do të ndryshonte duke kërkuar një rishikim të tij, por këtu është diçka që duhet të matet. Sa larg na inkuadron de Sade në përvojat e kësaj kënaqësie, apo thjesht e vërteta e saj? Për piramidat njerëzore të cilat janë aq të shkëlqyera sa ato tregojnë natyrën e rënies të kënaqësisë, sa më të shumë ata përpiqen të bëjnë shaka me to, aq më shumë ngulmohet pyetja: “Çfarë është ajo që po rrjedh këtu? e cila kërkon përgjigje. Sasitë e paparashikueshme me të cilat atmosfera e dashurisë/urrejtjes shkëlqejnë në afërsinë e gjërave nga e cila njeriu shfaqet përmes një thirrjeje, asaj që përjetohet, përtej kufijve të caktuar, nuk ka të bëjë fare me atë që dëshirohet si fantazi, e cila në fakt është e përbërë në bazë të këtyre kufijve. Ne e dimë se de Sade shkoi përtej këtyre kufijve në jetën reale. Përndryshe, ai ndoshta nuk do të na kishte dhënë këtë plan në punën e tij. Ndoshta njerëzit do të habiten kur të vihet në dyshim ajo që vepra e tij gjithashtu përpiqet të përcjellë këtë përvojë të vërtetë. Duke kufizuar vëmendjen tonë në dhomën e gjumit, për një pamje të gjallë apo te ndjenjat e vajzës për nënën e saj, fakti mbetet se ligësia e vendosur në mënyrë të përshtatshme nga de Sade në transcendencën e saj nuk na mëson shumë atë që është e re këtu për ndryshimet e saj të zemrës. Një vepër që dëshiron të jetë e keqe nuk mund të lejojë veten të jetë një copë e keqe e punës dhe duhet të pranojmë se filozofia në dhomën e gjumit del vetë e hapur për këtë vërejtje ironike nga një sërë veprash të mira që gjenden në të. Natyrisht si një traktat mbi edukimin e vajzave dhe si subjekt, përkundër meritës së saj për të nxjerrë në dritë “sadizimi anal” që e përhapi këtë temë në mënyrë obsesive për dy etapat e mëparshme mbetet një traktat për arsimin. Informacioni historik ose më i mirë, erudit është i zymtë, fiziologjia që përmban ajo është i përbërë nga nocione të kritikuara nga të tjerët, dhe sa për atë që mund të kalojë për edukimin seksual, është përshtypja se është duke lexuar një traktat mjekësor modern me një  subjekt i cili thotë të gjitha. Më shumë koherencë në skandalin e de Sades do ta ndihmonte të shihte, në pafuqinë e zakonshme e qëllimeve edukative, shumë impotencë kundër të cilës fantazia këtu në të cilën lufton – nga i cili lind pengesa për çdo llogari të vlefshme të efekteve në arsim, pasi ajo që solli si rezultat nuk mund të pranohet në diskutimin e qëllimit. Kjo vërejtje do të ishte e pavlefshme, për shkak të efekteve të lavdërueshme të impotencës sadiste. Fakti që de Sade nuk arriti ta bënte na ofron një pauzë për mendime. Dështimi i tij këtu është konfirmuar nga një tjetër që nuk është më pak i shquar, puna kurrë nuk na paraqitet me një joshje të suksesshme në të cilën fantazia e tij megjithatë do ta gjente në lavdinë e saj kurorëzuese. Një joshje në të cilën viktima, edhe nëse ajo ishte në grahmën e saj të fundit, do të pajtohet me torturuesit e saj qëllimisht, ose madje edhe të bashkohet me anën e tij në zjarrin e pëlqimit të saj. Kjo tregon nga një këndvështrim tjetër që dëshira është ana e rrokullisjes së ligjit. Në fantazinë sadiste shohim se si e mbështesin njëri-tjetrin. Për de Sade, njëra anë është gjithmonë në anën e njëjtë, në të mirë apo në të keq; asnjë keqbërje nuk mund të ndryshojë atë. Pra, është triumfi i virtytit: Ky paradoks vjen thjesht deri tek karakteristika e deritanishme e librave edukues, qëllimi i të cilit është Justina për të mos e miratuar atë. Nëse keni nevojë për një stomak të fortë për të ndjekur Sade, artikulli i parë i moralit që do të themelonte në (r)epublikën e tij, kur ai rekomandon shpifjet. “Le të jemi mirënjohës, “shkruan ky i fundit,” se Jezusi nuk hasi asnjë ligj kundër ofendimit të një klasë të tërë qytetarësh. Sepse farisenjtë do të ishin të paprekshëm”. Nëse do të pajtohen, mund të jepet një argument se është më e rëndësishme që Sade është i kënaqur me apologjinë për shpifje-domethënë, që një njeri i ndershëm gjithmonë do të triumfojë mbi të sesa justifikimi që i vjen keq. Kjo nuk pengon bukurinë e zymtë që rrezaton ky monument i sfidave. Kjo bukuri tregon përvojën që janë duke kërkuar prapa besueshmërinë të fantazisë, është një përvojë tragjike, për aq sa ai e projekton gjendjen e saj këtu në një dritë që vjen përtej çdo frike dhe keqardhjeje. Kjo tragjedi është e atij llojit që bëhet më dukshme më vonë në shekullin që pason e më shumë se një veprim, nëse trajtohen si duhet romani erotik apo drama fetare. Lacani e quan tragjedia senile si një gur i hedhur nga tragjedia fisnike. Pikat e Lacanit strukturore referuese e bëjnë të lehtë të kuptojnë se tifozët e de Sades janë vendosur mirë mes qëndrimeve të etikës së krishterë se sa në vendet të tjera. Por ajo që duhet mbajtur në mend është se vetë de Sade refuzon të jetë nën hije. Sepse kjo është me të vërtetë arsyeja e vetme pse qeniet, të cilat ndonjëherë përjetohen, largohen nga urdhërimi i krishterë. Ne shohim se çfarë është për provën e rëndësishme për këtë në refuzimin e de Sade-s – dënimi me vdekje, historia e së cilës do të mjaftojë për të provuar nëse jo logjikën e saj. Kështu de Sade u ndal në pikën ku dëshira dhe ligji u lidhën me njëri-tjetrin.  Nëse diçka e le veten të mbetet e lidhur me ligjin në mënyrë që të marrë mundësi, për t’u bërë mëkatar, kush do të hidhte gurin e parë? Por Sade nuk shkoi më tej. Nuk është thjesht mishi i tij i dobët, ashtu siç është për secilin prej nesh, është se shpirti është shumë i gatshëm të mos jetë i zhgënjyer. Kërkimi i tij për krimin po nxit vetëm atë në një pranim të zhdrejtë të ligjit. Qenia Supreme është restauruar  me veprimin e keq. Teknika e tij për të zbatuar menjëherë çdo gjë vjen në kokën e tij, duke menduar gjithashtu se duke zëvendësuar pendimin me përsëritje ai mund të bëhet me ligjin brenda. Për të na inkurajuar të ndjekim shembullin e tij ai nuk vjen me asgjë më të mirë se premtimi se natyra- gruaja është ajo që do të na japë gjithnjë më shumë. Ne do të ishim të marrë që të kemi besim në këtë ëndërr tipike të fuqisë.  Kjo na tregon në mënyrë të qartë, në çdo rast, se nuk mund të jetë e vërtetë, siç sugjeron Klossoëski gjatë gjithë kohës duke vënë në dukje se ai nuk beson që të arrihet një lloj apatie që përfshin “kthimin në natyrë”. I quajtur si perversionist dhe i palexueshem realisht de Sade na transmeton libertinezin e paster brenda nesh dhe si në titrat e fundit në filma ai na këshillon “mos i provoni këto skena në shtepi”.