Arkeologët janë të habitur në zbulimin e një vendi të lashtë misterioz në fushat e lavdisë të Arabisë Saudite perëndimore.

Rreth 400 struktura, të njohura si “porta” për shkak të formës së tyre të gjatë, drejtkëndore, janë gjetur në Harrat Khaybar, një fushë vullkanike në veri të Medinës.

Duke shkruar në revistën Arabian Archeology and Epigraphy, David Kennedy nga Universiteti i Australisë Perëndimore thotë se ai beson se strukturat datojnë mijëra vjet në një kohë kur zona ishte shumë më pak shterpë.

Akademiku gjithashtu krahasoi gjetjen e vendeve të ngjashme në Jordaninë fqinje, duke lënë të kuptohet se folklori lokal mund të mbajë gjurmë për atë që janë dhe përse u ndërtuan.

Portat u zbuluan së pari nga një grup trashëgimie sauditësh, që përdorën imazhet satelitore nga Google Earth për të shënuar vende me interes. Grupi, i njohur si ‘Ekipi i Shkretëtirës”, më pas vizitoi vendet para publikimit të fotografive dhe të dhënave në faqen e saj të internetit.

Me mure të përafërt, strukturat maten në mes të 50-150 metra të gjera dhe rreth 500 metra të gjata, në madhësinë e një fushe futbolli.