Qeveria shqiptare e ka shpallur prioritet luftën ndaj kanabisit, ndërkohë që Bashkimi Europian është shprehur qartë se kjo luftë do jetë edhe kusht për nisjen e negociatave. Në këto kushte, dy prej mediave më të rëndësishme gjermane, gazeta FAZ dhe televizioni publik ARD kanë përgatitur një reportazh nga Shqipëria. Pikëpyetja kryesore që ngrenë gazetarët është kjo: Sa seriozisht e ka luftën ndaj kanabisit qeveria e Edi Ramës? Gazetari investigativ Artan Hoxha thotë se është i bindur që qeveria e ka lejuar vetë mbjelljen e kanabisit në vitin zgjedhor.

Shqipëria e vogël është bërë furnizuesi më i madh i marijuanës në Evropë. Sa serioze është “lufta kundër mafias së drogës” të qeverisë? Koordinatat për misionin e radhës i ka dhënë shefi i operacionit anti-kanabis, Saimir Rrustemi, të marra drejtpërdrejtë nga Ministria e Punëve të Brendshme. Në ndriçimin e dritës së rrugës, ai shikon edhe njëherë fotot dhe imazhet satelitore të Google Earth. Shkodra qyteti më i madh në Shqipërinë e Veriut pas orës 4 të mëngjesit është në gjumë. Vetëm në repartin e policisë ka filluar jeta, në një kohë që gjithnjë e më shumë njerëz po zhduken nga errësira. Shefi komisariatit Saimir Rrustemi, në dokumentet e tij, ka emrat e fytyrave të lodhur. Ai ka kërkuar 50 burra nga stacionet e policisë në zonë, një bandë shumëngjyrëshe me uniforma blu të errëta. E ndërsa vjen makina me ekipin të mbushur me djem të njëtrajtshëm, të gjithë mbanin në duar Kalashnikov. “Do të jetë rraskapitëse,” thotë Rrustemi, ndërsa ecën përpara policëve të tjerë. Në pamjen e tij ka një hije të mjekrës dhe këmbët gjerësisht ushtarake. “Askush nuk do të kthehet në qytet pa mbaruar punën.”

Ai është 36 vjeç, më i ri se shumica e policëve të tjerë. Ata e quajnë atë shef Saimiri, pasi ai u promovua në policinë më të lartë kriminale në qytet vitin e kaluar. Misioni i tij më i rëndësishëm qysh atëherë është shkatërrimi i lëndëve narkotike. Shqipëria, në jug-perëndim të Ballkanit, aty ku Dielli shkëlqen deri në 300 ditë në vit. Megjithatë, lumenjtë që derdhen në Mesdhe nga malet kanë shumë ujë. Kushtet më të mira jo vetëm për florën dhe faunën vendase, por edhe për bimën e kanabisit fillimisht amtare në Azinë Qendrore, latinisht: Cannabis sativa. Ajo rritet kaq mirë në Shqipëri se vendi i vogël është bërë prodhuesi dhe furnizuesi më i rëndësishëm i marihuanës në Evropë. Deri tani, thotë Europol. Një rishikim i konfiskimeve të marihuanës shqiptare në muajt e fundit: dy ton në bordin e një jaht luksoz në jug të Peloponezit, 25 kilogram në një trajner në Vjenë, 674 kilogram në një furgon në Amsterdam, 2.3 ton në një motoskaf Puglia, 550 kilogram në një kamion në autostradën 9 pranë Hof. Ishte një nga zbulimet më të mëdha të narkotikëve që policia bavareze ka bërë ndonjëherë. Një nga zonat e mëdha të kultivimit vitin e kaluar ishte në malet Dukagjin, jo shumë larg nga Shkodra.

Koordinatat që ata përdorin për operacionet e tyre janë origjinale nga Guardia di Finanza italiane. Policia dhe policia doganore rregullisht e tejkalojnë territorin shqiptar duke bërë fotografi, të cilat ata i vlerësojnë. E gjelbërta e fushave të kanabisit është më e fortë se pjesa tjetër e bimësisë, dhe kur italianët zbulojnë vende të tilla, ata i kalojnë informatat Ministrisë së Brendshme në Tiranë. Pastaj policia si Saimir Rrustemi duhet të dalë për të bërë kontroll nga toka, për shkak se nuk kanë helikopterë. Rruga drejt Dukagjinit është në të vërtetë një ferr. Makinat e amortizuara të policisë e kanë të vështirë të arrijnë në zonat e thella malore. Madje gjatë rrugës për të arritur në një nga fushat e identifikuara makina e policisë e vitit 1998 mbetet në mes të rrugës, nuk përballon dot rrugën malore. “Pra, do luftojmë kultivimin e kanabisit? Ata kanë më shumë para se ne” tha një polic. Krimi i organizuar ka gjetur në Shqipëri një teren pjellor. Tranzicioni nga komunizmi në demokraci, në fillim të viteve 1990 u shënua me trazira të dhunshme, paligjshmëri dhe korrupsion. Klani mafioz i lidhur me politikanë filloi të bëjë para me kontrabandën e cigareve, armëve, heroinës. E shumë shpejt përfundoi në biznesin e kanabisit.

Autoritetet

Qeveria e Socialistëve në Tiranë, e cila u konfirmua në zgjedhjet e qershorit, nuk kundërshton faktin se ka edhe zyrtarë të lartë shtetërorë që janë të përfshirë në makinacionet e bandave të drogës. Por ajo thotë se do të punojë pa kompromis kundër tij. “Kjo është një luftë e vërtetë, nuk është si lëndinë në kopshtin tënd”, thotë Kryeministri Edi Rama. “Ka momente kur shkoni në sulm, dhe pastaj ekziston një kundër-ofendim i kriminelëve. Por tani kemi çdo arsye të besojmë se kjo histori do të vijë në fund këtë vit. ” Të gjithë zyrtarët e policisë, të dymbëdhjetë rajoneve shqiptare janë ndërruar që nga fillimi i vitit. Operacionet për shkatërrimin e fushave të kanabisit filluan ndryshe se më parë, duke filluar me kontrolle për mbjellje në pranverë. Në të vërtetë, hulumtimi i përbashkët nga kjo gazetë me revistën ARD “Report Munich” tregon në disa pjesë të vendit: kultivohen më pak kanabis se në vitin në zona shumë të largëta. Fshatarët, gazetarët dhe partitë lokale konfirmojnë këtë.