Kanceri mbetet një gjendje shumë vdekjeprurëse në Britani të Madhe, por shkencëtarët kanë zbuluar një mënyrë të re për të luftuar tumoret në bazë të inspirimit nga trajnimi i alpinistëve në lartësi.

Kanceri vret një person çdo katër minuta në Britani të Madhe, sipas Cancer Research UK, por shkencëtarët mund të kenë lëvizur një hap më pranë gjetjes së një trajtimi efektiv për tumoret e ngurta, transmeton KosovaPress.

Mënyrat e tanishme për trajtimin e kancerit përfshijnë kimioterapinë dhe radioterapinë.

Megjithatë, studiuesit kanë zbuluar një mënyrë të re për të shkatërruar tumoret.

Një studim i Institutit të shkencës Weizmann tregoi se qelizat e vdekura të oksigjenit mund të ndihmojnë për të luftuar kancerin në të njëjtën mënyrë si njerëzit që stërviteshin për një mjedis të lartë, shkruajnë mediat britanike.

I njohur si qeliza T, ato janë pjesë kyçe e sistemit imunitar të trupit. Studiuesit zbuluan se ato shkatërruan tumoret kanceroze në mënyrë shumë më efektive pasi që kishin vdekur nga oksigjeni.

Përdorimi i sistemit imunitar për të luftuar kancerin është një trajtim i njohur si imunoterapia.

Qasja tashmë ka shpëtuar jetën e disa pacientëve të kancerit në vitet e fundit.

Më parë, qelizat T e vdekura janë hequr nga gjaku i pacientit dhe janë rritur në një pjatë laboratorike, dhe të përshtatur për të identifikuar dhe shkatërruar qelizat kanceroze. Ato pastaj u kthyen në rrjedhën e gjakut të pacientit.

Kjo metodë ka pasur sukses në luftimin e disa leukemive, por nuk ka qenë aq e suksesshme në luftimin e tumoreve të ngurta.

Si e tillë, hulumtuesit janë përqendruar në mënyrat për të synuar këtë të fundit.

Ata zbuluan se qelizat T të qelizave të oksigjenit mund të luftonin më shumë me sukses tumoret e ngurta, sepse ata kishin një sasi më të lartë të një enzimi shkatërrues që depërton dhe vret qelizat kanceroze