Ekipet e shpëtimit kanë pranuar se nuk e dinë se sa njerëz në Florida janë vrarë nga Uragani Irma mes frikërave për një krizë humanitare.

Deri në 10,000 njerëz besohet të kenë qëndruar në Florida Keys gjatë stuhisë dhe tani nuk kanë ujë, ushqim apo energji, kanë paralajmëruar zyrtarët.

Irma ka lënë pothuajse 4.5 milion njerëz pa energji elektrike dhe ka shkaktuar pesë të vdekur, pasi stuhia shkatërruese mbërriti në shtetin jugor, me erëra të forta dhe kërcënimin e stuhive shkatërruese.

Irma u dobësua në një stuhi të kategorisë 1, pasi goditi rajonin e pambrojtur të Tampa Bay me erëra të forta herët këtë mëngjes. Qendra Kombëtare e Uraganëve parashikon se stuhia do të kalojë të hënën në Xhorxhia në jugperëndim, ku një paralajmërim për stuhi ishte në fuqi për një zonë të madhe rurale përfshirë Albany dhe Valdosta.

Stuhia vdekjeprurëse kishte goditur më parë Fort Myers dhe Napoli pasi kishte ardhur në breg për herë të dytë në Marco Island. Qendra Kombëtare e Uraganëve tha se nivelet e ujit në Napoli u rritën në 2 metra, për vetëm 90 minuta.

Numri i të vdekurve arriti në pesë, me njoftimet për një person që u gjet i vdekur në një shtëpi në Florida Keys.

Por këtë mëngjes, Drejtori i Menaxhimit të Emergjencave Bryan Koon tha se nuk mund të konfirmojë apo mohojë raportimet e vdekjeve të shumta apo dëmet e mëdha, duke shtuar: “në këtë pikë nuk kam shifra”.